Pierwsze warzenie z zacieraniem APA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzans
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 5

    Pierwsze warzenie z zacieraniem APA

    Witam, wykonałem już kilka piw z brewkit'ów z rożnym skutkiem i zamierzam warzyć pierwsze piwo z zacieraniem. Mój wybór padł na American Pale Ale. Przeszukałem trochę forum i na pierwszą warkę z zacieraniem wybrałem taki oto przepis:
    1. Zacieranie - 5 kg pale ale i 0,25 karmelowego zacierane przez godzinę w temperaturze ~66°C.
    2. Chmielenie -
    70' - gotowanie
    30' - 10 g Citra
    20' - 10 g Cascade
    15' - 5 g Centennial
    10' - 10g Citra, 10 g Cascade
    5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
    0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial

    3. Drożdże - Safale US-05

    Po 50 g dwóch chmieli na zimno

    Co o tym myślicie jak na pierwszą warkę z zacieraniem? Podajcie proszę również jakieś dobre rady o czym pamiętać.
    Dziękuję za wszelką pomoc.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Pojechałeś z tym chmieleniem ale wygląda ok. Jaki słód karmelowy dajesz? Jaką planujesz temperaturę fermentacji?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • grzans
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 5

      #3
      Słody:
      Słód pale ale 5.5-7.5 EBC Weyermann®
      Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann®

      W piwnicy temp w granicach 20-21 może teraz będzie mniej po ochłodzeniu na dworze. Jaką temp. zalecasz?

      Comment

      • grzans
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.09
        • 5

        #4
        Mógłbyś mi podać po kolei jakie kroki powinienem zrobić? Chciałem wpisać do wszystko do beersmith'a ale ilość szczegółów, danych, opcji i język angielski (choć znam dość dobrze) mnie powaliła i dałem sobie spokój.

        Comment

        • grzans
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.09
          • 5

          #5
          Jeszcze kilka praktycznych pytań:
          1. Do jakiej ilości wody i jakiej temp. wsypać słody?
          2. Do jakiej temp zrobić wygrzew 78 stopni?

          Przy gotowaniu i chmieleniu ile brzeczki potrafi wyparować? Żeby uzyskać przykładowo 23 litry potrzebujemy przed gotowaniem i chmieleniem 25 litrów czy więcej/mniej?

          Dzięki za odpowiedź, chociaż pewnie niektórym mogą się wydać moje pytania śmieszne

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzans Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze kilka praktycznych pytań:
            1. Do jakiej ilości wody i jakiej temp. wsypać słody?
            2. Do jakiej temp zrobić wygrzew 78 stopni?

            Przy gotowaniu i chmieleniu ile brzeczki potrafi wyparować? Żeby uzyskać przykładowo 23 litry potrzebujemy przed gotowaniem i chmieleniem 25 litrów czy więcej/mniej?

            Dzięki za odpowiedź, chociaż pewnie niektórym mogą się wydać moje pytania śmieszne
            ad 1
            wsyp do 17l wody o temp 69'C
            ad 2
            jak sama nazwa wskazuje 78'C

            ps
            ja bym sobie te chmiele w końcówce gotowania darował
            Daj na początku dla goryczki i na zimno
            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2016-09-23, 10:41.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • grzans
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.09
              • 5

              #7
              Dzięki za odpowiedź. Możesz zmodyfikować ten mój przepis?

              2. Chmielenie -
              70' - gotowanie
              30' - 10 g Citra
              20' - 10 g Cascade
              15' - 5 g Centennial
              10' - 10g Citra, 10 g Cascade
              5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial
              0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g Centennial

              Comment

              Przetwarzanie...
              X