Co na "wodnistość" piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • FarmaAlbertKorzenie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.06
    • 9

    #1

    Co na "wodnistość" piwa?

    Dzisiaj spróbowałem swojego zacieranego Pale Ale po tygodniu burzliwej i niestety na tę chwilę jest wyraźnie wodniste, a chmiel jest prawie niewyczuwalny. Brzeczka nastawna miała 10,5 blg, dzisiaj balingomierz pokazuje 3,75 blg, dlatego dam mu dwa dni i zrobię pomiar ponownie.

    Podejrzewam, że przyczyną wodnistości, oprócz niskiego ekstraktu, jest to, że do brzeczki nastawnej dodałem zbyt dużo czystej wody (trochę za bardzo mi odparowało, chciałem wyrównać blg).

    Celowo podczas warzenia użyłem 1/3 chmielu mniej niż w przepisie - plan jest taki, żeby na cichą przelać je do dwóch fermentorów po 10 litrów każdy; do jednego dodać 10g East Kent Goldings w postaci herbatki chmielowej i 10g Fuggles na zimno; a do drugiego fermentora 10 g herbatki z Sorachi Ace i 20 g na zimno.

    Myślicie, że ta herbatka chmielowa poprawi nieco piwo dodając trochę smaku? Może powinienem zrobić ją z większej części chmielu? Rozumiem, że najlepiej gotować go w brzeczce - 5, 10 minut wystarczy? Mam też trochę Marynki i Lubelskiego, zastanawiam się, czy nie użyć ich dla goryczki, a wyżej wspomniane chmiele raczej dla aromatu?

    Co o tym sądzicie?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Wodnistość zmniejszy sie znacznie po nagazowaniu piwa, może zupełnie zniknie. Angielskie chmiele daj na zimne chmielenie a herbatkę zrób z Marynki.

    Piwo chmielimy przez godzinę a Ty chcesz herbatkę zrobić w 5-10' ?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • FarmaAlbertKorzenie
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.06
      • 9

      #3
      Dzięki za odpowiedź.

      Ten chmiel, który odjąłem z pierwotnego przepisu miałem dodać na ostatnie 5 minut gotowania brzeczki, dlatego sądziłem, że 5-10 minut herbatki da podobne efekty (chmielenie na smak, nie na goryczkę).

      Do fermentora nr.1 zrobię w takim razie może herbatkę z 15-20 g Marynki na 60' i dodam 20g Fuggles i EKG na zimno, a do fermentora nr2. herbatka 15-20 g Marynki na 60' i na ostatnie 15' gotowania dam 10 g Sorachi Ace, a 20g pójdzie na zimno. Herbatkę wleję podczas przelewania na cichą, a chmiel na zimno dodam na ostatnie 5 dni. To moja druga warka ever, więc proszę o poprawienie mnie jeśli się mylę

      Dodam tylko, że to piwo ma być wyraźnie lekkie i niezbyt gorzkie (bo robię je bardziej pod rodziców niezaznajomionych z kraftem), ale chcę, żeby ten chmiel był jednak zauważalny.
      Ostatnia zmiana dokonana przez FarmaAlbertKorzenie; 2016-09-25, 17:05.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Herbatkę zrób z 10g Marynki na każdy 10l fermentor, taka ilość wystarczy. Reszta planu ok.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Brandis
          Chmielenie na zimno.
          Brandis
          Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
          Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
          2020-02-05, 16:00
        • m2200
          Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
          m2200
          Cześć,

          znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

          Jak...
          2019-04-30, 16:10
        • ksieciuniu
          chmielenie na zimno a lagerowanie
          ksieciuniu
          Witam,
          chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
          Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
          2017-02-23, 16:23
        • darekd
          Schrems, Schremser Vienna I.P.
          darekd
          Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

          https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

          Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
          4,8% alk.

          Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
          2024-12-05, 16:23
        • darekd
          De Leite, Paljas IPA
          darekd
          Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

          6% alk.
          35 IBU (na butelce podają 37)
          Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
          2024-11-10, 23:53
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...