No to tym razem ja się podpytam... może nie jestem piaskownicą, ale góra zerówka
Kupiłem zestaw Gozdawa Imperial Stout. Poleciałem po przepisie... wyszło jakieś 16 Blg... tylko kurcze... 16 Blg to żaden Imperial. Wkurzyłem się, wrzuciłem w to kilo cukru... był pod ręką...a w brewkitach dodatek kilo cukru to norma. W teorii przy 18 litrach powinien dobić do 22 Blg... praktyka pokazała że jest to jakieś 20 (wg spławika). Może troszkę cukru jest na dnie i jeszcze się rozpuści...
Lecąc dalej... zadałem drożdże. PAY7. Jedna saszetka (powinienem przy tym Blg dać 2... no ale cóż... obliczano ten zestaw na 16 Blg... ja mam więcej. Fermentacja ruszyła (!) Ale liczę na to, ze drożdże rozleniwią się na cukrze i zostawia troszkę treści.
Dalszy plan? I tutaj zaczynają się pytania... Skoro już zacząłem takie eksperymenty warto by dobić do standardu RISa. Plan brzmi... herbatka chmielowa... potem odcedzenie chmielu, gotowanie do odparowania wody i taką herbatkę użyć do zadania cukru do refermentacji... no to na koniec pytanie: jakich chmieli i ile użyć do herbatki? a może zostawić to wszystko i pogodzić się z faktem, że wyjdzie porter bałtycki na górnych?
Kupiłem zestaw Gozdawa Imperial Stout. Poleciałem po przepisie... wyszło jakieś 16 Blg... tylko kurcze... 16 Blg to żaden Imperial. Wkurzyłem się, wrzuciłem w to kilo cukru... był pod ręką...a w brewkitach dodatek kilo cukru to norma. W teorii przy 18 litrach powinien dobić do 22 Blg... praktyka pokazała że jest to jakieś 20 (wg spławika). Może troszkę cukru jest na dnie i jeszcze się rozpuści...
Lecąc dalej... zadałem drożdże. PAY7. Jedna saszetka (powinienem przy tym Blg dać 2... no ale cóż... obliczano ten zestaw na 16 Blg... ja mam więcej. Fermentacja ruszyła (!) Ale liczę na to, ze drożdże rozleniwią się na cukrze i zostawia troszkę treści.
Dalszy plan? I tutaj zaczynają się pytania... Skoro już zacząłem takie eksperymenty warto by dobić do standardu RISa. Plan brzmi... herbatka chmielowa... potem odcedzenie chmielu, gotowanie do odparowania wody i taką herbatkę użyć do zadania cukru do refermentacji... no to na koniec pytanie: jakich chmieli i ile użyć do herbatki? a może zostawić to wszystko i pogodzić się z faktem, że wyjdzie porter bałtycki na górnych?
Comment