Co robić z infekcją?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowarski774
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

Co robić z infekcją?

Podczas przelewania na cichą z fermentora poczułem nieprzyjemny zapach przypominający sfermentowane truskawki czy jabłka, coś jak zapach taniego wina. Czy to infekcja? Zakładając , że tak to czy:

a. w ogóle butelkować takie piwo

b. picie takiego piwa jest bezpiecznie, nie licząc oczywiście negatywnych odczuć smakowo-zapachowych
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

jakaś pleśń na powierzchni? A w jakiej temp fermentowałeś?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Piwowarski774
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 4

Czy teraz jest to nie wiem. Ale po burzliwej były duże płaty czego białego jak piana. Ale czy to pleśń? Aż taka. Fermentowałem w 19 stopniach.

Comment

• LiwkoLiwko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.11
        • 2

To mój pierwszy post. Cześć.

Mam problem ze swoją drugą warką. Z brew kita. Brewferm Gold. Mianowicie. na powierzchni pojawiły się skupiska piany i coś jeszcze. Żółte drobne pałeczki. Niepokoi mnie to. Czy coś z tego piwa będzie?

Warzyłem zgodnie z instrukcją. Drożdże zadałem do brzeczki o temperaturze 22'C. Brzeczka trzymana w pomieszczeniu o temperaturze 21'C. Początkowe blg 12'. W odróżnieniu od pierwszej warki brzeczka po zlaniu do fermentora miała bardzo obfitą pianę tak na 15 cm. Fermentacja ruszyła po 6 godzinach i przez 48 godzin była bardzo wyraźna i burzliwa. Rurka cały czas bulgotała. Nie zaglądałem do brzeczki ani razu. Niesyty po 48 godzinach musiałem na około 7 godzin wyjąc rurkę. Dziurę zakryłem nakrętką. Gdy z powrotem włożyłem rurkę bulgotanie już się nie wznowiło.

Po 5 dniach postanowiłem sprawdzić blg. Wyniosło 2 - 2,5'blg. Mają uwagę przykuła jednak powierzchnia. Tak jak na zdjęciu. Piwo jakby na wierzchu było nieco oleiste. Skupiska piany mają około 1cm średnicy w środku są intensywnie skoncentrowane. Niepokoją mnie też te żółte prążki. Pierwsza warka do której zaglądałem codziennie była zupełnie inna.

Piwo po wlaniu do rurki do pomiaru blg wygląda dobrze. Jest klarowne. Smak i zapach też wydają się ok. Chociaż wydaje mi się, że zarówno nosem jak i kubkami smakowymi wyczuwam jak to mówią kiperzy "winne nuty".

Mam dylemat co dalej. w planach miałem zlać na cichą za dwa dni. Teraz zastanawiam się, czy zrobić to wcześniej (spadło blg). czy odpuścić ta warkę i zrobić nową?

Czy to może być infekcja, która zdyskwalifikuje piwo.

Będę wdzięczny za wskazówki.
        Attached Files

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23977

Główna zasada jest taka - wylać zawsze zdążysz

Postępuj zgodnie z planem i przelewaj na cichą. Na powierzchni fermentującej brzeczki objawiają się różne dziwactwa.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

ja bym się tym nie przejmował. Ostatnio miałem podobny dylemat ale postąpiłem jak kolega radzi. Piwo ogólnie wyszło dobre bez żadnych dziwnych smaków lub zapachów

Comment

• LiwkoLiwko
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.11
              • 2

Po fermentacji cichej sytuacja wygląda dobrze. Piwo klarowne. Smak i zapach Ok.

Comment

Przetwarzanie...
              X