Co robić z infekcją?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowarski774
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

    #1

    Co robić z infekcją?

    Podczas przelewania na cichą z fermentora poczułem nieprzyjemny zapach przypominający sfermentowane truskawki czy jabłka, coś jak zapach taniego wina. Czy to infekcja? Zakładając , że tak to czy:

    a. w ogóle butelkować takie piwo

    b. picie takiego piwa jest bezpiecznie, nie licząc oczywiście negatywnych odczuć smakowo-zapachowych
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    jakaś pleśń na powierzchni? A w jakiej temp fermentowałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Piwowarski774
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 4

      #3
      Czy teraz jest to nie wiem. Ale po burzliwej były duże płaty czego białego jak piana. Ale czy to pleśń? Aż taka. Fermentowałem w 19 stopniach.

      Comment

      • LiwkoLiwko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.11
        • 2

        #4
        To mój pierwszy post. Cześć.

        Mam problem ze swoją drugą warką. Z brew kita. Brewferm Gold. Mianowicie. na powierzchni pojawiły się skupiska piany i coś jeszcze. Żółte drobne pałeczki. Niepokoi mnie to. Czy coś z tego piwa będzie?

        Warzyłem zgodnie z instrukcją. Drożdże zadałem do brzeczki o temperaturze 22'C. Brzeczka trzymana w pomieszczeniu o temperaturze 21'C. Początkowe blg 12'. W odróżnieniu od pierwszej warki brzeczka po zlaniu do fermentora miała bardzo obfitą pianę tak na 15 cm. Fermentacja ruszyła po 6 godzinach i przez 48 godzin była bardzo wyraźna i burzliwa. Rurka cały czas bulgotała. Nie zaglądałem do brzeczki ani razu. Niesyty po 48 godzinach musiałem na około 7 godzin wyjąc rurkę. Dziurę zakryłem nakrętką. Gdy z powrotem włożyłem rurkę bulgotanie już się nie wznowiło.

        Po 5 dniach postanowiłem sprawdzić blg. Wyniosło 2 - 2,5'blg. Mają uwagę przykuła jednak powierzchnia. Tak jak na zdjęciu. Piwo jakby na wierzchu było nieco oleiste. Skupiska piany mają około 1cm średnicy w środku są intensywnie skoncentrowane. Niepokoją mnie też te żółte prążki. Pierwsza warka do której zaglądałem codziennie była zupełnie inna.

        Piwo po wlaniu do rurki do pomiaru blg wygląda dobrze. Jest klarowne. Smak i zapach też wydają się ok. Chociaż wydaje mi się, że zarówno nosem jak i kubkami smakowymi wyczuwam jak to mówią kiperzy "winne nuty".

        Mam dylemat co dalej. w planach miałem zlać na cichą za dwa dni. Teraz zastanawiam się, czy zrobić to wcześniej (spadło blg). czy odpuścić ta warkę i zrobić nową?

        Czy to może być infekcja, która zdyskwalifikuje piwo.

        Będę wdzięczny za wskazówki.
        Attached Files

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #5
          Główna zasada jest taka - wylać zawsze zdążysz

          Postępuj zgodnie z planem i przelewaj na cichą. Na powierzchni fermentującej brzeczki objawiają się różne dziwactwa.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

            #6
            ja bym się tym nie przejmował. Ostatnio miałem podobny dylemat ale postąpiłem jak kolega radzi. Piwo ogólnie wyszło dobre bez żadnych dziwnych smaków lub zapachów

            Comment

            • LiwkoLiwko
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.11
              • 2

              #7
              Po fermentacji cichej sytuacja wygląda dobrze. Piwo klarowne. Smak i zapach Ok.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • ejjo
                Czy to infekcja?
                ejjo
                Witam Was drodzy piwowarzy.
                Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
                Tym razem mam jednak problem.
                Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
                Po 2 tygodniach...
                2019-12-01, 20:04
              • kaczka116
                Browar Zakładowy, Mam Co Robić
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-06-07, 18:00
              • Kwachu1444
                Prawdopodobna infekcja - Pomocy
                Kwachu1444
                Witam,
                Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
                2020-03-31, 21:19
              • zurus87
                Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?
                zurus87
                Witam
                Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
                2018-03-20, 09:51
              • kaspersky4444
                Infekcja? Moja pierwsza warka
                kaspersky4444
                Cześć wszystkim.

                Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

                Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
                2017-11-23, 15:25
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...