Witam,
Jestem po warzeniu swojego pierwszego piwa - tak jak w temacie wybór padł na witbiera.
Na początek wybrałem brewkit żeby nic nie spieprzyć ale niestety coś poszło nie tak.
W aromacie i smaku czuję straszne mydło a dla mojej żony przypomina to bardziej wymiociny.. Do tego jest spora goryczka (której w wicie być raczej nie powinno) i jest nieprzyjemnie mydlana. Piwo warzyłem z 1,5kg brewkitu brewferm do tego 1kg zamiennik cukru od BA, wyszło 15l i 12BLG. Fermentacja ruszyła szybko i po 3 dniach pobrałem próbkę zeszło do 5BLG i już wtedy czuć było mydło/wymiociny po 8 dniach burzliwej przelałem na cichą przy 3BLG brak oznak zakażenia w smaku i aromacie to samo.. Piwo jest od 2 dni na cichej i desperacko dodałem 90g citry żeby jakoś to przykryć.. 3 pytania
Co mogłem zrobić nie tak? czystość myślę ok, fermentacja w 18 do 20 stopni, niedokładne wypłukanie fermentora?
Czy można ewentualnie to pić gdyby w butelkach trochę się ułożyło? Nie zatruję się?
Jak pozbyć się smrodu z fermentora? śmierdzi mydłem zmieszanym z drożdżami..
Dzięki z góry za odpowiedzi i wybaczcie, że tak długo ale jestem załamany..
Jestem po warzeniu swojego pierwszego piwa - tak jak w temacie wybór padł na witbiera.
Na początek wybrałem brewkit żeby nic nie spieprzyć ale niestety coś poszło nie tak.
W aromacie i smaku czuję straszne mydło a dla mojej żony przypomina to bardziej wymiociny.. Do tego jest spora goryczka (której w wicie być raczej nie powinno) i jest nieprzyjemnie mydlana. Piwo warzyłem z 1,5kg brewkitu brewferm do tego 1kg zamiennik cukru od BA, wyszło 15l i 12BLG. Fermentacja ruszyła szybko i po 3 dniach pobrałem próbkę zeszło do 5BLG i już wtedy czuć było mydło/wymiociny po 8 dniach burzliwej przelałem na cichą przy 3BLG brak oznak zakażenia w smaku i aromacie to samo.. Piwo jest od 2 dni na cichej i desperacko dodałem 90g citry żeby jakoś to przykryć.. 3 pytania
Co mogłem zrobić nie tak? czystość myślę ok, fermentacja w 18 do 20 stopni, niedokładne wypłukanie fermentora?
Czy można ewentualnie to pić gdyby w butelkach trochę się ułożyło? Nie zatruję się?
Jak pozbyć się smrodu z fermentora? śmierdzi mydłem zmieszanym z drożdżami..
Dzięki z góry za odpowiedzi i wybaczcie, że tak długo ale jestem załamany..
Comment