wydajność zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    wydajność zacierania

    kto mi wytłumaczy od jakich czynników może zależeć wydajność zacierania. Wczoraj robiłem AIPE
    4,8 strzegom pale ale
    1 kg monachijski
    0,2 crystal

    Temp Czas
    65 C 40 min
    72 C 30 min
    76 C 10 min

    celowałem w 16 BLG, a na koniec wyszło 13. Fakt, że po raz pierwszy śrutowałem sobie sam, i trochę może za drobno, miałem kłopot z filtracją. Czy może być przyczyną zbyt drobno ześrutowany słód ?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

    #2
    Może być, ale też wpływ ma ilość wody do zacierania, do wysładzania i do jakiego poziomu blg wysładzałeś.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Ile litrów wyszło?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • toh11
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.03
        • 87

        #4
        wyszło 20 l
        Ostatnia zmiana dokonana przez toh11; 2016-10-02, 19:29.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          W ilu litrach zacierałeś, ile poszło do wysładzania?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

            #6
            zacieranie jak zawsze w 15 litrach (garnek mały) + 18 litrów do wysładzania.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Z takiej ilości to nawet 17blg spokojnie powinno sie wyciągnąc
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • toh11
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.03
                • 87

                #8
                wiem, dlatego sie zdziwiłem co tak mało :/

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  U mnie poprawiło wydajność przyłożenie się do filtracji, tj. pilnowanie temperatury wody, odpowiednie ułożenie złoża i trochę wolniejsze zlewanie brzeczki.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • toh11
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2016.03
                    • 87

                    #10
                    noi znalazłem błąd. Dziś zlewałem Coffy milk staut i przed zlaniem sprawdziłem kalibracje balingomierza w próbce wody. Okazało się, że skala w urządzeniu lekko opadła a co za tym idzie balingomierz przekłamywał. Pomiary dwóch ostatnich moich piw są przekłamane :/

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X