ekstrakt 30 blg - wątpliwości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jestemowca
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 43

    ekstrakt 30 blg - wątpliwości

    Cześć!

    Planuję warzenie piwa o ekstrakcie 30 blg, ale ponieważ nigdy nie robiłem aż tak mocnego piwa, to mam kilka pytań.

    1) W jaki sposób osiągnąć te 30 blg? W garze mogę zatrzeć max 10 kg słodu, co mi da jakieś 24 blg. Myślałem żeby resztę uzyskać dodając płynny ekstrakt słodowy, ale nigdy wcześniej ich nie używałem i nie jestem pewien w którym momencie go dodać. Rozpuścić w wodzie i dodać do gotującej się brzeczki?

    2) Jakiego szczepu drożdży najlepiej użyć do przefermentowania takiej gęstej brzeczki? Myślałem nad FM13 "Irlandzkie Ciemności" z Fermentum Mobile, bo akurat mam taką gęstwę. Na ich stronie podają, że te drożdże tolerują do 12% alkoholu.

    Robiliście takie mocne piwa? Na co powinienem zwrócić uwagę? Bardzo chętnie przyjmę wskazówki.
    Piwo Radom ;-)
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    Ciekawy tekst poparty doświadczeniami napisał kiedyś Moonjava.
    Polecam również wątek bnp na piwo.org przy czym on wykorzystywał termostabilną amylazę dla uzyskania przedniej brzeczki z surowca niesłodowego i na tej brzeczce zacierał słód uzyskując portery, risy, barley wine 30 blg.
    Jeśli nie jesteś na silach za to się zabrać najlepiej dodać ekstraktu słodowego do gotującej się brzeczki. Poza tym dobrze natlenić brzeczkę, użyć dobrej kondycji drożdży i najwyżej gdy utknie fermentacja dodać w ostateczności bayanusy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-10-05, 10:38.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X