Cześć!
Planuję warzenie piwa o ekstrakcie 30 blg, ale ponieważ nigdy nie robiłem aż tak mocnego piwa, to mam kilka pytań.
1) W jaki sposób osiągnąć te 30 blg? W garze mogę zatrzeć max 10 kg słodu, co mi da jakieś 24 blg. Myślałem żeby resztę uzyskać dodając płynny ekstrakt słodowy, ale nigdy wcześniej ich nie używałem i nie jestem pewien w którym momencie go dodać. Rozpuścić w wodzie i dodać do gotującej się brzeczki?
2) Jakiego szczepu drożdży najlepiej użyć do przefermentowania takiej gęstej brzeczki? Myślałem nad FM13 "Irlandzkie Ciemności" z Fermentum Mobile, bo akurat mam taką gęstwę. Na ich stronie podają, że te drożdże tolerują do 12% alkoholu.
Robiliście takie mocne piwa? Na co powinienem zwrócić uwagę? Bardzo chętnie przyjmę wskazówki.
Planuję warzenie piwa o ekstrakcie 30 blg, ale ponieważ nigdy nie robiłem aż tak mocnego piwa, to mam kilka pytań.
1) W jaki sposób osiągnąć te 30 blg? W garze mogę zatrzeć max 10 kg słodu, co mi da jakieś 24 blg. Myślałem żeby resztę uzyskać dodając płynny ekstrakt słodowy, ale nigdy wcześniej ich nie używałem i nie jestem pewien w którym momencie go dodać. Rozpuścić w wodzie i dodać do gotującej się brzeczki?
2) Jakiego szczepu drożdży najlepiej użyć do przefermentowania takiej gęstej brzeczki? Myślałem nad FM13 "Irlandzkie Ciemności" z Fermentum Mobile, bo akurat mam taką gęstwę. Na ich stronie podają, że te drożdże tolerują do 12% alkoholu.
Robiliście takie mocne piwa? Na co powinienem zwrócić uwagę? Bardzo chętnie przyjmę wskazówki.
Comment