Witam. Zrobiłem sobie pszeniczniaka ale ma mało procent alkoholu, na oko koło 3%. W czym zrobiłem błąd? Może ktoś wytłumaczy. Przed chmieleniem miałem 10 Blg, po chmieleniu i odparowaniu części wody i dolaniu 3 litrów wody (tu błąd? Bo miałem blg powyzej 16) dało ok. 15,5 Blg (początkowe), po fermentacji 3 Blg (końcowe), więc wg wzoru: 15,5-3=12,5:1,938 powinno być ok. 6,4 %. Wiadomo, sprawdzałem Blg przy próbce 20 stopni C. Więc albo za dużo wody dolałem i się nie zmieszała z resztą albo cukromierz przekłamuje, w co nie wierzę...
Mało procent. W czym błąd?
Collapse
X
-
proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedziproszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %
No właśnie sam się dziwię jak to się stało (debilem nie jestem ) Może cukromierz przekłamał albo..no właśnie sam nie wiem... Pytam, bo nie wiem gdzie popełniłem błąd..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziAle wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziAle wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedziwlej wodę do menzurki i sprawdź czy bedzie blg na 0. mi ostatnio przestawiła się skala papierkowa w tym urządzeniu.
widocznie jest tak, jak kolega powyżej napisał...
Comment
-
Comment