Mało procent. W czym błąd?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

Mało procent. W czym błąd?

Witam. Zrobiłem sobie pszeniczniaka ale ma mało procent alkoholu, na oko koło 3%. W czym zrobiłem błąd? Może ktoś wytłumaczy. Przed chmieleniem miałem 10 Blg, po chmieleniu i odparowaniu części wody i dolaniu 3 litrów wody (tu błąd? Bo miałem blg powyzej 16) dało ok. 15,5 Blg (początkowe), po fermentacji 3 Blg (końcowe), więc wg wzoru: 15,5-3=12,5:1,938 powinno być ok. 6,4 %. Wiadomo, sprawdzałem Blg przy próbce 20 stopni C. Więc albo za dużo wody dolałem i się nie zmieszała z resztą albo cukromierz przekłamuje, w co nie wierzę...
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Jakim cukromierzem i w jaki sposób mierzyłeś ten alkohol?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %

Comment

• agarth1979
        • 2013.06
        • 119

Cukromierz z Biowinu- nalałem próbkę do menzurki, odczekałem kiedy będzie miała 20 stopni i sprawdziłem blg.

Comment

• agarth1979
          • 2013.06
          • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
          proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %

No właśnie sam się dziwię jak to się stało (debilem nie jestem ) Może cukromierz przekłamał albo..no właśnie sam nie wiem... Pytam, bo nie wiem gdzie popełniłem błąd..

Comment

• toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

wlej wodę do menzurki i sprawdź czy bedzie blg na 0. mi ostatnio przestawiła się skala papierkowa w tym urządzeniu.

Comment

• Jimmy_jb
              • 2005.11
              • 911

Ale wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?

Comment

• toh11
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.03
                • 87

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?
                jeśli to do mnie było to przyznam się że nie rozumie. Ja zaproponowałem sprawdzić balingomierz czy nie fałszuje wyniku poprzez nalanie wody do menzurki i zmierzenie BLG. Jeśli dobrze ustawiona jest skala powinno wykazać dokładnie 0. Można mieć w tedy pewność czy papierowa skala nie przesunęła się w tym urządzeniu.

Comment

• Jimmy_jb
                  • 2005.11
                  • 911

Nie, to było do autora tematu.

Comment

• agarth1979
                    • 2013.06
                    • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tego nie wiedziałem, więc dolanie wody do alkoholu fałszuje wynik...

Comment

• agarth1979
                      • 2013.06
                      • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
                      wlej wodę do menzurki i sprawdź czy bedzie blg na 0. mi ostatnio przestawiła się skala papierkowa w tym urządzeniu.
                      Wszystko jest ok, góra o 0,5 Blg fałszuje więc to raczej nie to.
                      widocznie jest tak, jak kolega powyżej napisał...

Comment

Przetwarzanie...
                      X