Mało procent. W czym błąd?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

    #1

    Mało procent. W czym błąd?

    Witam. Zrobiłem sobie pszeniczniaka ale ma mało procent alkoholu, na oko koło 3%. W czym zrobiłem błąd? Może ktoś wytłumaczy. Przed chmieleniem miałem 10 Blg, po chmieleniu i odparowaniu części wody i dolaniu 3 litrów wody (tu błąd? Bo miałem blg powyzej 16) dało ok. 15,5 Blg (początkowe), po fermentacji 3 Blg (końcowe), więc wg wzoru: 15,5-3=12,5:1,938 powinno być ok. 6,4 %. Wiadomo, sprawdzałem Blg przy próbce 20 stopni C. Więc albo za dużo wody dolałem i się nie zmieszała z resztą albo cukromierz przekłamuje, w co nie wierzę...
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Jakim cukromierzem i w jaki sposób mierzyłeś ten alkohol?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

      #3
      proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %

      Comment

      • agarth1979
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.06
        • 119

        #4
        Cukromierz z Biowinu- nalałem próbkę do menzurki, odczekałem kiedy będzie miała 20 stopni i sprawdziłem blg.

        Comment

        • agarth1979
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.06
          • 119

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11
          proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %

          No właśnie sam się dziwię jak to się stało (debilem nie jestem ) Może cukromierz przekłamał albo..no właśnie sam nie wiem... Pytam, bo nie wiem gdzie popełniłem błąd..

          Comment

          • toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

            #6
            wlej wodę do menzurki i sprawdź czy bedzie blg na 0. mi ostatnio przestawiła się skala papierkowa w tym urządzeniu.

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Ale wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • toh11
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.03
                • 87

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
                Ale wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?
                jeśli to do mnie było to przyznam się że nie rozumie. Ja zaproponowałem sprawdzić balingomierz czy nie fałszuje wyniku poprzez nalanie wody do menzurki i zmierzenie BLG. Jeśli dobrze ustawiona jest skala powinno wykazać dokładnie 0. Można mieć w tedy pewność czy papierowa skala nie przesunęła się w tym urządzeniu.

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Nie, to było do autora tematu.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • agarth1979
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.06
                    • 119

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
                    Ale wiesz że alkohol ma mniejszą gęstość od wody i w związku z tym w piwie po fermentacji zafałszowuje pomiar?
                    Tego nie wiedziałem, więc dolanie wody do alkoholu fałszuje wynik...

                    Comment

                    • agarth1979
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.06
                      • 119

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11
                      wlej wodę do menzurki i sprawdź czy bedzie blg na 0. mi ostatnio przestawiła się skala papierkowa w tym urządzeniu.
                      Wszystko jest ok, góra o 0,5 Blg fałszuje więc to raczej nie to.
                      widocznie jest tak, jak kolega powyżej napisał...

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • kurek93
                        Pszenica z błędami.
                        kurek93
                        Witam.
                        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                        • słód Weyermann®
                        ...
                        2023-01-13, 10:28
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Grbuy
                        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                        Grbuy
                        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                        2023-11-30, 20:57
                      • dadek
                        Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                        dadek
                        Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                        2023-10-22, 20:47
                      • nonFelix
                        Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
                        nonFelix
                        Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

                        JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
                        2023-07-14, 12:19
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...