Witam. Zrobiłem sobie pszeniczniaka ale ma mało procent alkoholu, na oko koło 3%. W czym zrobiłem błąd? Może ktoś wytłumaczy. Przed chmieleniem miałem 10 Blg, po chmieleniu i odparowaniu części wody i dolaniu 3 litrów wody (tu błąd? Bo miałem blg powyzej 16) dało ok. 15,5 Blg (początkowe), po fermentacji 3 Blg (końcowe), więc wg wzoru: 15,5-3=12,5:1,938 powinno być ok. 6,4 %. Wiadomo, sprawdzałem Blg przy próbce 20 stopni C. Więc albo za dużo wody dolałem i się nie zmieszała z resztą albo cukromierz przekłamuje, w co nie wierzę...
Mało procent. W czym błąd?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %Comment
-
Cukromierz z Biowinu- nalałem próbkę do menzurki, odczekałem kiedy będzie miała 20 stopni i sprawdziłem blg.Comment
-
proszę wytłumacz mi, przed chmieleniem miałeś 10 BLG,następnie w trakcie chmielenia odparuje Ci 2 litry no niech będzie 3 litry wody. uzupełniłeś 3 litrami i jesteś w punkcie wyjścia, czyli powinno być znowu 10 BLG. W jaki sposób uzyskałeś po chmieleniu 15,5 BLG ? według mnie 10-3=7 :1,938= 3,7 %
No właśnie sam się dziwię jak to się stało (debilem nie jestem) Może cukromierz przekłamał albo..no właśnie sam nie wiem... Pytam, bo nie wiem gdzie popełniłem błąd..
Comment
-
jeśli to do mnie było to przyznam się że nie rozumie. Ja zaproponowałem sprawdzić balingomierz czy nie fałszuje wyniku poprzez nalanie wody do menzurki i zmierzenie BLG. Jeśli dobrze ustawiona jest skala powinno wykazać dokładnie 0. Można mieć w tedy pewność czy papierowa skala nie przesunęła się w tym urządzeniu.Comment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
-
Channel: Rumunia
-
-
Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r
JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-07-14, 12:19 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment