Pszeniczniak 17 stopni Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wolin97
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.06
    • 2

    Pszeniczniak 17 stopni Blg

    Cześć, ostatnio warzyłem z dziewczyną weizena z zestawu surowców z Browamatora. Trochę już miałem te ześrutowane słody i ich jakość spadła, co było widoczne przy wysładzaniu. Musiałem dodać sporo cukru, żeby zwiększyć ekstrakt. Było to moje drugie warzenie z zacieraniem i zapomniałem, że poziom Blg powinienem mierzyć, kiedy brzeczka jest chłodna. Gorąca miała 13 stopni Blg, a chłodna... 17.

    Dodałem dodatkowe pół saszetki drożdży Safbrew WB-06, żeby wspomóc fermentację. I tu pytania: ile powinno fermentować piwo pszeniczne o tak dużym ekstrakcie? Czego mogę się spodziewać, słodkości, wytrawności, dużej mocy?

    Dzięki za odpowiedzi.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Spoko, zrobiłeś weizenbocka będzie oczywiście mocniejsze.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Wolin97
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.06
      • 2

      #3
      Dzięki. w takim razie będzie pewnie trochę za jasne, ale pierwsze śliwki robaczywki. Jakieś wskazówki odnośnie fermentacji, wydłużyć jej okres czy nie?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wolin97 Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki. w takim razie będzie pewnie trochę za jasne, ale pierwsze śliwki robaczywki. Jakieś wskazówki odnośnie fermentacji, wydłużyć jej okres czy nie?
        Tu za wiele nie masz do skracania, teraz drożdże dyktują warunki, zależy od temperatury i ich kondycji, szybkości startu. Na tym etapie doświadczenia polecałbym po zakończeniu burzliwej fermentacji przelanie na cichą żeby drożdże dofermentowały.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X