Cześć, ostatnio warzyłem z dziewczyną weizena z zestawu surowców z Browamatora. Trochę już miałem te ześrutowane słody i ich jakość spadła, co było widoczne przy wysładzaniu. Musiałem dodać sporo cukru, żeby zwiększyć ekstrakt. Było to moje drugie warzenie z zacieraniem i zapomniałem, że poziom Blg powinienem mierzyć, kiedy brzeczka jest chłodna. Gorąca miała 13 stopni Blg, a chłodna... 17.
Dodałem dodatkowe pół saszetki drożdży Safbrew WB-06, żeby wspomóc fermentację. I tu pytania: ile powinno fermentować piwo pszeniczne o tak dużym ekstrakcie? Czego mogę się spodziewać, słodkości, wytrawności, dużej mocy?
Dzięki za odpowiedzi.
Dodałem dodatkowe pół saszetki drożdży Safbrew WB-06, żeby wspomóc fermentację. I tu pytania: ile powinno fermentować piwo pszeniczne o tak dużym ekstrakcie? Czego mogę się spodziewać, słodkości, wytrawności, dużej mocy?
Dzięki za odpowiedzi.
Comment