Milk stout partial mash receptura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BartekSav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 5

    Milk stout partial mash receptura

    Witam,
    Po uwarzeniu piwa z puszki, które wyszło całkiem nieźle choć zapowiadało się źle przyszedł czas na drugą warkę. Na razie mam tylko garnek ok 8L więc zdecydowałem się na ekstrakt + częściowe zacieranie. Chcę uzyskać coś dość treściwego i słodkiego i z czekoladowymi, kawowymi nutami. Planuję najpierw zatrzeć słody później dodać ekstrakt i chmielić w 8L garnku i póżniej rozcieńczyć. To moja propozycja receptury:

    1,5 kg ciemny ekstrakt
    0,5 kg słód pilzneński
    0,5 kg słód czekoladowy 900 EBC
    250g laktoza
    40g chinook 60min

    Teraz pytania:
    Czy wystarczy namaczanie słodów w 70 C przez 30min później przepłukać je wodą o tej samej temp czy kombinować coś z 60 c później podnieść?

    Chcę uzyskać jakieś 12L brzeczki i przynajmniej 13BLG bez laktozy - nie za mało słodów?
    Chmielenie w tak małym garnku to trochę lipa może zrobić herbatkę i później dodać?

    Jakieś propozycje zmian w recepturze? Nie mieszkam w Polsce i mam słaby dostęp do innych słodów/chmieli dlatego narazie chcę coś wykombinować z tego co mam.

    Z góry dzięki za odpowiedzi
  • robrk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 26

    #2
    Z tego co masz to ja bym zrobił coś takiego:
    1,5kg pilzneńskiego
    1,5kg ekstraktu
    300g czekoladowego

    Masz 8 litrowy garnek, więc wlej około 3litrów wody. Podgrzej wodę do 72 - 73st i wsyp słody. Temperatura powinna spaść do ok 70st. Zacieraj to przez godzinkę. Podgrzej potem do 75st i wysładzanie zakończ na ok 3blg. Brzeczki pewnie wyjdzie więcej niż 8 l więc nadmiar wlej do drugiego garnka i przegotuj. Tą bardziej ekstraktywną brzeczkę np ok 6 litrów wlej do tego garnka 8l i doprowadź do wrzenia. Dodaj 13g Chiooka (11,2%ak ). Goryczka powinna wyjść ok 24IBU na 13l brzeczki. Po godzinie przefiltruj chmieliny do fermentora przez pończochę i dodaj ekstrakt. Wymieszaj i uzupełnij do 13-14 litrów. Powinno wyjść około 16BLG bez laktozy. Laktozę dodaj do gorącej brzeczki. Wystudzić brzeczkę do ok 20st i zadać jakieś drożdże górnej fermentacji. Idealnie by było, gdybyś fermentował w temp. 16 do 20st. Fermantacja minimum 2 tygodnie.

    Comment

    • BartekSav
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 5

      #3
      Dzięki za konkretną odpowiedź Problem w tym, że mam tylko 1kg pilzneńskiego. Może dokupić jeszcze monachijskiego albo coś ciemniejszego? 300g czekoladowego zabarwi mi piwo tak samo jak palony jęczmień? Chciałbym zeby wyszło coś fajnie zbalansowanego i dużo karmelu i czekolady w aromacie.

      Comment

      • robrk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 26

        #4
        Z kilograma pilzneńskiego powinno wyjść ok 14blg. Możesz dokupić jeszcze monachijskiego. Końcowe BLG ustalisz sobie według swojego uznania ewentualnie dolewając wody do brzeczki. Ja korzystam z takiego wzoru:
        x=V(BLG1-BLG2)/BLG2

        x-il. wody do dolania
        V- il. litrów brzeczki o danym BLG1 (na początku)
        BLG2 - zamierzona wartość BLG

        Dodając ten czekoladowy w programie brewtarget wyszedł mi kolor ok 50ebc, czyli czarny. Jak masz to dodaj ze 100g jęczmienia palonego. Co do karmelowości, to nie wiem ile karmelu zawiera ten ekstrakt. Czy wyjdzie fajne i zbalansowane, to raczej musisz się przekonać sam robiąc to piwko. Następnym razem skorygujesz recepturę pod swój gust.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X