Witam,
Po uwarzeniu piwa z puszki, które wyszło całkiem nieźle choć zapowiadało się źle przyszedł czas na drugą warkę. Na razie mam tylko garnek ok 8L więc zdecydowałem się na ekstrakt + częściowe zacieranie. Chcę uzyskać coś dość treściwego i słodkiego i z czekoladowymi, kawowymi nutami. Planuję najpierw zatrzeć słody później dodać ekstrakt i chmielić w 8L garnku i póżniej rozcieńczyć. To moja propozycja receptury:
1,5 kg ciemny ekstrakt
0,5 kg słód pilzneński
0,5 kg słód czekoladowy 900 EBC
250g laktoza
40g chinook 60min
Teraz pytania:
Czy wystarczy namaczanie słodów w 70 C przez 30min później przepłukać je wodą o tej samej temp czy kombinować coś z 60 c później podnieść?
Chcę uzyskać jakieś 12L brzeczki i przynajmniej 13BLG bez laktozy - nie za mało słodów?
Chmielenie w tak małym garnku to trochę lipa może zrobić herbatkę i później dodać?
Jakieś propozycje zmian w recepturze? Nie mieszkam w Polsce i mam słaby dostęp do innych słodów/chmieli dlatego narazie chcę coś wykombinować z tego co mam.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Po uwarzeniu piwa z puszki, które wyszło całkiem nieźle choć zapowiadało się źle przyszedł czas na drugą warkę. Na razie mam tylko garnek ok 8L więc zdecydowałem się na ekstrakt + częściowe zacieranie. Chcę uzyskać coś dość treściwego i słodkiego i z czekoladowymi, kawowymi nutami. Planuję najpierw zatrzeć słody później dodać ekstrakt i chmielić w 8L garnku i póżniej rozcieńczyć. To moja propozycja receptury:
1,5 kg ciemny ekstrakt
0,5 kg słód pilzneński
0,5 kg słód czekoladowy 900 EBC
250g laktoza
40g chinook 60min
Teraz pytania:
Czy wystarczy namaczanie słodów w 70 C przez 30min później przepłukać je wodą o tej samej temp czy kombinować coś z 60 c później podnieść?
Chcę uzyskać jakieś 12L brzeczki i przynajmniej 13BLG bez laktozy - nie za mało słodów?
Chmielenie w tak małym garnku to trochę lipa może zrobić herbatkę i później dodać?
Jakieś propozycje zmian w recepturze? Nie mieszkam w Polsce i mam słaby dostęp do innych słodów/chmieli dlatego narazie chcę coś wykombinować z tego co mam.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Comment