Pierwsza warka Koelsch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • prewencja
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 5

    #1

    Pierwsza warka Koelsch

    Witam wszystkich.

    W sobotę popełniłem pierwszą Warkę w swoim życiu. Jest to Koelsch z zestawu od BA.
    W związku z tym mam kilka pytań.
    Po zadaniu drożdży po kilku godzinach bulgotało jak szalone, i tak było przez kolejne jakieś 30h, ale teraz wyhamowało i bulgocze tylko co ~4sec, na początku widziałem też przez ściankę fermentora , że pojawiła się nawet piana ale jakąś godzinę temu otworzyłem fermentor bo nie wytrzymałem i piana zeszła prawie całkiem, zlałem do pomiaru blg ale nic nie mogłem odczytać bo mętne jak holera (hyba było 14), na końcu skosztowałem trochę piwa i nie ma kwachu, w smaku nawet bym powiedział niezłe hehe i troszkę musujące.
    Fermentacja jest w temp. 16C, jedyne co to goryczka trochę duża (dałem 30g chmielu Fruh i 30g chmielu z zestawu).
    No i najważniejsze to chyba dałem ciała z wysładzaniem bo wyszło mi po nim niecałe 16l .
    Pytanko takie ogólne czy mam tym wszystkim sie przejmować czynie? Kiedy przelać do drugiego fermentora na cichą, ile wtedy dodać glukozy i czy wogóle ją dodać, no i później po jakim czasie butelkować?
    Troszkę się rozpisałem sorry
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Ajaj, zupełny brak podstaw się kłania.
    Dlaczego mętność nie pozwoliła Ci zmierzyć blg?

    Ogólnie to tak, czekaj aż piana opadnie i będzie się robić czyste, wtedy przelej na cichą i czekaj aż będzie zupełnie ładne, czyste, przeźroczyste tak pi razy dwa tygodnie. Wtedy lej do flaszek z porcją cukru/glukozy do każdej butelki lub rozmieszaj z całą objętością po wcześniejszym zlaniu znad osadów do innego pojemnika, najlepiej z kranikiem.

    A tak po prawdzie nie panikuj, piwo nie lubi pospiechu, wszystko idzie dobrze, poczytaj podstawy, u mnie masz w podpisie linki.

    Powodzenia
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • prewencja
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 5

      #3
      Dzięki za pomocne opinie.
      No Blg było na poziomie 14. Dałem ciała w kilku momentach to wiem, ale i tak się jaram tym jak dziecko heheh.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Po opadnięci piany jest niemożliwa niemożliwością aby takie było.
        Ja już tak długo warzę piwo, że aż sam nie wierzę, ale za każdym razem jaram się aż śmiech mnie bierze, chodzę, zaglądam, wącham...szkoda gadać
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • prewencja
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 5

          #5
          No mogę zmierzyć teraz, ale nie wiem czy warto otwierać znów wiadro?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Daj se spokój, zobacz co napisałem wcześniej, troszkę poczytaj...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 15:46
            • Darins
              Ile glukozy?
              Darins
              W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
              2021-08-09, 13:13
            • Charlie44
              Problemy z gęstością początkową.
              Charlie44
              Cześć wszystkim,

              Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
              Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
              2019-01-14, 13:59
            • dadek
              Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
              dadek
              Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
              2022-04-08, 02:05
            • darekd
              Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
              darekd
              Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

              "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
              11% ekstr.
              5% alk.

              Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
              2025-03-20, 21:09
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...