Witam wszystkich.
W sobotę popełniłem pierwszą Warkę w swoim życiu. Jest to Koelsch z zestawu od BA.
W związku z tym mam kilka pytań.
Po zadaniu drożdży po kilku godzinach bulgotało jak szalone, i tak było przez kolejne jakieś 30h, ale teraz wyhamowało i bulgocze tylko co ~4sec, na początku widziałem też przez ściankę fermentora , że pojawiła się nawet piana ale jakąś godzinę temu otworzyłem fermentor bo nie wytrzymałem i piana zeszła prawie całkiem, zlałem do pomiaru blg ale nic nie mogłem odczytać bo mętne jak holera (hyba było 14), na końcu skosztowałem trochę piwa i nie ma kwachu, w smaku nawet bym powiedział niezłe hehe i troszkę musujące.
Fermentacja jest w temp. 16C, jedyne co to goryczka trochę duża (dałem 30g chmielu Fruh i 30g chmielu z zestawu).
No i najważniejsze to chyba dałem ciała z wysładzaniem bo wyszło mi po nim niecałe 16l .
Pytanko takie ogólne czy mam tym wszystkim sie przejmować czynie? Kiedy przelać do drugiego fermentora na cichą, ile wtedy dodać glukozy i czy wogóle ją dodać, no i później po jakim czasie butelkować?
Troszkę się rozpisałem sorry
W sobotę popełniłem pierwszą Warkę w swoim życiu. Jest to Koelsch z zestawu od BA.
W związku z tym mam kilka pytań.
Po zadaniu drożdży po kilku godzinach bulgotało jak szalone, i tak było przez kolejne jakieś 30h, ale teraz wyhamowało i bulgocze tylko co ~4sec, na początku widziałem też przez ściankę fermentora , że pojawiła się nawet piana ale jakąś godzinę temu otworzyłem fermentor bo nie wytrzymałem i piana zeszła prawie całkiem, zlałem do pomiaru blg ale nic nie mogłem odczytać bo mętne jak holera (hyba było 14), na końcu skosztowałem trochę piwa i nie ma kwachu, w smaku nawet bym powiedział niezłe hehe i troszkę musujące.
Fermentacja jest w temp. 16C, jedyne co to goryczka trochę duża (dałem 30g chmielu Fruh i 30g chmielu z zestawu).
No i najważniejsze to chyba dałem ciała z wysładzaniem bo wyszło mi po nim niecałe 16l .
Pytanko takie ogólne czy mam tym wszystkim sie przejmować czynie? Kiedy przelać do drugiego fermentora na cichą, ile wtedy dodać glukozy i czy wogóle ją dodać, no i później po jakim czasie butelkować?
Troszkę się rozpisałem sorry
Comment