Osad lub pleśn i zapach siarkowodoru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • koe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 5

    Osad lub pleśn i zapach siarkowodoru

    Wczoraj przelewalem moje piwo west cost ipa na cicha. Po otwarciu fermentatora czuc bylo siarkowodor a na powierzchni plywal osad drozdzowy lub plesn. Piwo bylo bardzo klarowne. Odfermentowalo do zera. Probowalem go z probnika do mierzenia blg i odziwo nie bylo tragedi i w zapachi smaku ale lekko bylo czuc siarkowodor.

    Wygladalo to jak na zdjeciach https://drive.google.com/folderview?...mJCU2wtYTlYM1k

    Co o tym myślicie? Kanał?
  • buniek80
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 12

    #2
    wg mnie to drożdże, z piwem wszystko ok.

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Dokładnie tak jak pisze kolega - siarka jest naturalnym zapachem przy fermentacji, z czasem zniknie. A co to za drożdże tak głęboko odfermentowały?
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Od kiedy osad pływa po powierzchni? Osad osadza się na dnie, stąd jego nazwa.

        Comment

        • koe
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.07
          • 5

          #5
          Drozdze to US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

          @Krzysiu czyli co mowisz ze nie drozdze? A moze to resztki chmielu + drozdze?

          Ps. Pod koniec gotowania byl dodawany jeszcze mech irlandzki.

          Comment

          • keto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.07
            • 388

            #6
            Wszystko wygląda normalnie .
            Pozdrawiam
            Artur

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buniek80 Wyświetlenie odpowiedzi
              wg mnie to drożdże, z piwem wszystko ok.
              To, co na pirwzych dwóch zdjęciach pływa po powierzchni, to syf chmielowo - białkowy, być może nawet z drożdżami.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koe Wyświetlenie odpowiedzi
              Krzysiu czyli co mowisz ze nie drozdze?
              Mówię, że osad jest na dnie, bo się "osadza". To co pływa, to nie osad. W tym przpadku śmieci - nie drożdże, bo niemal wszystkie współczesne rasy drożdży górnej fermentacji kończą robotę na dnie.

              Comment

              • koe
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.07
                • 5

                #8
                No to jestem spokojny. Mam nadzieje że ten nie przyjemny zapach minie( siarkowodór chyba).

                Czy wrzucenie kawałka miedzi pomaga?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X