Marcowe - Oktoberfestbier - wskazówki dotyczące warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    Marcowe - Oktoberfestbier - wskazówki dotyczące warzenia

    Cześć,

    w zeszły weekend zrobiłem Pilsa (druga warka i zarazem pierwsza z zacieraniem). Wszystko wydawało mi się jasne i leciałem wedle wskazówek Browamatora. W ten weekend chciałbym zrobić Marcowe również z Browamatora ale wskazówki jak dla mnie są mniej dokładne. Poniżej to co napisali i to jak ja to rozumiem. Prośba o potwierdzenie lub o poprawienie.

    Zacierać począwszy od temp. 53*C - przerwa 15 minut
    zasypu będzie 4,5kg więc planuję podgrzać 16 litrów wody do temperatury 56*C i wsypać wszystkie cztery słody, zgaduję że da mi to docelowe 53*C i w tej temperaturze (z ewentualnym podgrzewaniem jak by spadało) przetrzymam 15 minut. Dobrze?

    Podgrzewając dojść w ciągu 30 minut do temp. 62*C - postój 30 minut
    Wcześniej była przerwa, teraz jest postój... ale to o to samo chodzi prawda? Czyli mam powoli podgrzewać żeby dojść do 62*C w ciągu tych 30 minut a potem przez kolejne 30 minut mam utrzymać tą temperaturę?

    Pozostałe 2 wskazówki wydają się być jasne więc już ich nie wrzucam.

    Z góry dzięki za pomoc!
  • pingwin71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 10

    #2
    Tak przerwa i postój to to samo.Wszytko się zgadza ,tak jak rozumiesz. Nie wiem jakie masz możliwości podgrzewania, ale staraj się nie za szybko,ok. 1C na minutę.
    Last edited by pingwin71; 2016-10-22, 10:15.

    Comment

    • malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

      #3
      Dzięki za odpowiedź! Jutro od rana jadę z tematem

      Comment

      Przetwarzanie...
      X