Cześć,
w zeszły weekend zrobiłem Pilsa (druga warka i zarazem pierwsza z zacieraniem). Wszystko wydawało mi się jasne i leciałem wedle wskazówek Browamatora. W ten weekend chciałbym zrobić Marcowe również z Browamatora ale wskazówki jak dla mnie są mniej dokładne. Poniżej to co napisali i to jak ja to rozumiem. Prośba o potwierdzenie lub o poprawienie.
zasypu będzie 4,5kg więc planuję podgrzać 16 litrów wody do temperatury 56*C i wsypać wszystkie cztery słody, zgaduję że da mi to docelowe 53*C i w tej temperaturze (z ewentualnym podgrzewaniem jak by spadało) przetrzymam 15 minut. Dobrze?
Wcześniej była przerwa, teraz jest postój... ale to o to samo chodzi prawda? Czyli mam powoli podgrzewać żeby dojść do 62*C w ciągu tych 30 minut a potem przez kolejne 30 minut mam utrzymać tą temperaturę?
Pozostałe 2 wskazówki wydają się być jasne więc już ich nie wrzucam.
Z góry dzięki za pomoc!
w zeszły weekend zrobiłem Pilsa (druga warka i zarazem pierwsza z zacieraniem). Wszystko wydawało mi się jasne i leciałem wedle wskazówek Browamatora. W ten weekend chciałbym zrobić Marcowe również z Browamatora ale wskazówki jak dla mnie są mniej dokładne. Poniżej to co napisali i to jak ja to rozumiem. Prośba o potwierdzenie lub o poprawienie.
Zacierać począwszy od temp. 53*C - przerwa 15 minut
Podgrzewając dojść w ciągu 30 minut do temp. 62*C - postój 30 minut
Pozostałe 2 wskazówki wydają się być jasne więc już ich nie wrzucam.
Z góry dzięki za pomoc!
Comment