Marcowe - Oktoberfestbier - wskazówki dotyczące warzenia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #1

    Marcowe - Oktoberfestbier - wskazówki dotyczące warzenia

    Cześć,

    w zeszły weekend zrobiłem Pilsa (druga warka i zarazem pierwsza z zacieraniem). Wszystko wydawało mi się jasne i leciałem wedle wskazówek Browamatora. W ten weekend chciałbym zrobić Marcowe również z Browamatora ale wskazówki jak dla mnie są mniej dokładne. Poniżej to co napisali i to jak ja to rozumiem. Prośba o potwierdzenie lub o poprawienie.

    Zacierać począwszy od temp. 53*C - przerwa 15 minut
    zasypu będzie 4,5kg więc planuję podgrzać 16 litrów wody do temperatury 56*C i wsypać wszystkie cztery słody, zgaduję że da mi to docelowe 53*C i w tej temperaturze (z ewentualnym podgrzewaniem jak by spadało) przetrzymam 15 minut. Dobrze?

    Podgrzewając dojść w ciągu 30 minut do temp. 62*C - postój 30 minut
    Wcześniej była przerwa, teraz jest postój... ale to o to samo chodzi prawda? Czyli mam powoli podgrzewać żeby dojść do 62*C w ciągu tych 30 minut a potem przez kolejne 30 minut mam utrzymać tą temperaturę?

    Pozostałe 2 wskazówki wydają się być jasne więc już ich nie wrzucam.

    Z góry dzięki za pomoc!
  • pingwin71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 10

    #2
    Tak przerwa i postój to to samo.Wszytko się zgadza ,tak jak rozumiesz. Nie wiem jakie masz możliwości podgrzewania, ale staraj się nie za szybko,ok. 1C na minutę.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pingwin71; 2016-10-22, 10:15.

    Comment

    • malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

      #3
      Dzięki za odpowiedź! Jutro od rana jadę z tematem

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • pebejot
        Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
        pebejot
        Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
        Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
        2024-08-20, 22:27
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • darekd
        Profesja, Odra Marcowe
        darekd
        Profesja po przejęciu:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...eta-wroclawska

        wypuściła "miejskie legendy". Marka Odra to jak zauważyłem marcowe i pils. Pilsa nie...
        2022-04-07, 23:51
      • darekd
        Mikołajki, Marcowe Mamry
        darekd
        Marcowe, 15% ekstr, 5,6% alk., IBU 24.
        Słody - pilzneński, monachijski, wiedeński, Cara Pils, polskie chmiele (Marynka, Lubelski)

        Aromat - słodowy, słodszy, trochę jak drożdżówka z kwaskowymi jabłkami bądź wiśniami, trochę chmielowej szorstkości (liście, tytoń) polskich...
        2022-11-11, 00:31
      • pebejot
        Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
        pebejot
        Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
        Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
        Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
        2023-06-03, 10:32
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...