Niewielka warka - problemy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buzz11
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 18

    Niewielka warka - problemy

    Witajcie

    Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem, jednak mam pewne problemy. Ze względu na brak możliwości, miejsca itd. nie mam jak robić pełnowymiarowej tj. 20-25l warki, zdany jestem jedynie na pojemność mojego największego domowego garnka, czyli 5 litrów z zapasem. Stąd pojawia się u mnie pytanie - co ze słodem? Będę potrzebował jakieś 1,5kg słodu (przynajmniej wg moich obliczeń) natomiast ile czasu potrzeba trzymać go w odpowiednich temperaturach? Podejrzewam że krócej, bo będzie mniej skrobii do zamienienia na cukier, ale jeśli tak to na ile nastawić minutnik? Zapewne pytań będę miał więcej, ale to jest jedno z pierwszych

    Z góry dzięki za odpowiedź!
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Wszystko robisz tak samo tylko składniki dzielisz przez 4 roboty tyle samo a piwa mało
    ps ostatnio wiem cos o tym
    Last edited by anteks; 2016-10-23, 20:39.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MistrzSuspensu
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.01
      • 50

      #3
      Polecam zakupić jodowy wskaźnik skrobi, będziesz miał pewność co do zakończenia procesu zacierania. Na szybko sprawdziłem jaki jest czas zacierania przy tak małych warkach i wychodzi na to, że jest podobny do czasu podczas "normalnego" zacierania.

      Comment

      • Buzz11
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.10
        • 18

        #4
        Dzięki za szybką i treściwą odpowiedź!

        Comment

        • Buzz11
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 18

          #5
          Jeszcze jedno pytanie typowego laika - jak myślicie, przy takiej objętości ile chmielu dorzucić? Planowałem Citrę i Simcoe, jednak kalkulatory IBU pokazują mi, że po 5g wystarczy, ale dla mnie to coś podejrzane... :P

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            A w którym momencie chcesz dodać?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Buzz11
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.10
              • 18

              #7
              Myślałem o Citra 45', Simcoe 15'

              Comment

              • MistrzSuspensu
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.01
                • 50

                #8
                Zależy ile IBU chcesz osiągnąć. Dla niektórych styli 10g to może być odpowiednia ilość.

                Comment

                • Buzz11
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.10
                  • 18

                  #9
                  Koło 75-80 IBU

                  Comment

                  • MistrzSuspensu
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2016.01
                    • 50

                    #10
                    To na pewno za mało, zmień kalkulator, albo sprawdź czy dobrze wpisujesz. Zapomniałem zapytać jaka objętość piwa i jaki ekstrakt, ale potrzebujesz ok. dwa razy więcej chmielu.
                    Last edited by MistrzSuspensu; 2016-10-23, 21:46.

                    Comment

                    • Buzz11
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.10
                      • 18

                      #11
                      Nie mogę znaleźć żadnego kalkulatora, który by liczył jakąś rozsadną ilość tego chmielu... Przy docelowym 70 IBU myślicie że takie proporcje będą ok? Może znacie jakiś sprawdzony kalkulator?

                      Citra 25g 45'
                      Simcoe 15g 15'

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X