Witajcie
Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem, jednak mam pewne problemy. Ze względu na brak możliwości, miejsca itd. nie mam jak robić pełnowymiarowej tj. 20-25l warki, zdany jestem jedynie na pojemność mojego największego domowego garnka, czyli 5 litrów z zapasem. Stąd pojawia się u mnie pytanie - co ze słodem? Będę potrzebował jakieś 1,5kg słodu (przynajmniej wg moich obliczeń) natomiast ile czasu potrzeba trzymać go w odpowiednich temperaturach? Podejrzewam że krócej, bo będzie mniej skrobii do zamienienia na cukier, ale jeśli tak to na ile nastawić minutnik? Zapewne pytań będę miał więcej, ale to jest jedno z pierwszych
Z góry dzięki za odpowiedź!
Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem, jednak mam pewne problemy. Ze względu na brak możliwości, miejsca itd. nie mam jak robić pełnowymiarowej tj. 20-25l warki, zdany jestem jedynie na pojemność mojego największego domowego garnka, czyli 5 litrów z zapasem. Stąd pojawia się u mnie pytanie - co ze słodem? Będę potrzebował jakieś 1,5kg słodu (przynajmniej wg moich obliczeń) natomiast ile czasu potrzeba trzymać go w odpowiednich temperaturach? Podejrzewam że krócej, bo będzie mniej skrobii do zamienienia na cukier, ale jeśli tak to na ile nastawić minutnik? Zapewne pytań będę miał więcej, ale to jest jedno z pierwszych
Z góry dzięki za odpowiedź!
Comment