Coopers European Lager na lagerowych drożdżach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • afik666
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 1

    Coopers European Lager na lagerowych drożdżach

    Witam!
    Mam problem ponieważ nigdzie nie umiałem znaleźć dobrego poradnika na temat piw dolnej fermentacji. Chce uwarzyć swoje pierwsze piwo, wybór padł na european lagera od coopersa gdyż chce porównac je ze sklepowymi. Lecz jak coś robić to na 100% dlatego chce go sfermentować tak jak przystalo w temperaturze 9-12 stopni, zakupilem do tego drożdże s-23.

    A więc pierwsze pytanie
    Będe chciał dosładzać słodem i zamiennikiem cukru do piwa(słód + glukoza) i moje pytanie jaki procent cukru będzie najlepszy do puszki z coopersa ? To znaczy jaki byłby optymalny poziom blg brzeczki przed fermentacja ? Mysle o 12 ale chcialbym uslyszeć opinie kogoś bardziej doświadczonego ode mnie.

    Drugie Pytanie
    Ile powinna trwać burzliwa fermentacja ? Lub do jakeigo poziomyu blg powinna zejsc brzeczka aby przejsc do nastepnego etapu.

    Trzecie
    Co po burzliwej normalna cicha w tej samej temperaturze czy może lagerowanie. I byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył dokładnie pojęcie lagerowania gdyż nie bardzo je rozumiem.

    I ostatnie
    Kiedy butelkować ? Po cichej (albo lagerowaniu) czy po osiagnieciu jakiejs okreslonej wartości BLG ?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Wszystko o co pytasz masz pięknie opracowane, odnośniki u mnie na dole.

    Miłej lektury.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika afik666 Wyświetlenie odpowiedzi
      A więc pierwsze pytanie
      Będe chciał dosładzać słodem i zamiennikiem cukru do piwa(słód + glukoza) i moje pytanie jaki procent cukru będzie najlepszy do puszki z coopersa ? To znaczy jaki byłby optymalny poziom blg brzeczki przed fermentacja ? Mysle o 12 ale chcialbym uslyszeć opinie kogoś bardziej doświadczonego ode mnie
      Optymalny to taki jaki Tobie pasuje 12blg będzie OK
      ps pisząc słód masz na myśli ekstrakt słodowy?
      Drugie Pytanie
      Ile powinna trwać burzliwa fermentacja ? Lub do jakeigo poziomyu blg powinna zejsc brzeczka aby przejsc do nastepnego etapu.
      Tak długo aż nie przefermentuje
      Trzecie
      Co po burzliwej normalna cicha w tej samej temperaturze czy może lagerowanie. I byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył dokładnie pojęcie lagerowania gdyż nie bardzo je rozumiem.
      Ja trzymam w temp jaką mam w akurat w piwnicy w zimie. Czyli 0-10'C
      I ostatnie
      Kiedy butelkować ? Po cichej (albo lagerowaniu) czy po osiagnieciu jakiejs okreslonej wartości BLG ?
      Ja butelkuję po cichej i jak znajdę chwilę czasu
      Last edited by anteks; 2016-11-02, 17:22.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X