Witam, na moją drugą samotną warkę wybrałem Imperial Stouta, kieruję się w 90% przepisem Dori na FESa, jednak chciałbym lekko go zmodyfikować i dorzucić pare dodatków. Celuję w warkę 20l ok 18-20BLG(nie jestem jeszcze zbyt doświadczony, więc nie wiem jak pójdzie z wydajnością)doliczając blg z dodatku laktozy. Chciałbym bardziej celować w piwo słodkie niż wytrawne, z małą/średnią goryczką.
Słody
Pilzneński 5kg
Caraaroma 0,3kg
Carafa I 0,1kg
Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
Jęczmień palony 0,2kg
Dodatki
Laktoza-500g.
Płatki dębowe Sherry Oloroso(50g) macerowane w alkoholu.
Chmiele
Marynka (szyszki) - 50g
Drożdże
Fermentis Safale S-04.
Zacieranie- 40 minut w 64°C, 30 minut w 72°C.
Czas gotowania- 60 minut.
Chmielenie- 60g Marynki na 50 minut przed końcem gotowania.
I teraz kilka pytanek:
1. Receptura ok? Coś dodać/zmienić/usunąć? Może warto jeszcze czymś trochę podbić BLG? Chciałbym uniknąć 'wodnistości'.
2. Będzie ok jeśli wszystkie słody wrzucę jednocześnie na początku? Z tego co czytam, zdania są dość podzielone i jedni do stoutów polecają wrzucać słody ciemne od razu, inni dopiero pod koniec zacierania.
3. Chciałbym przeprowadzić fermentację burzliwą i cichą w jednym fermentorze(ok. 3-4 tyg), byłyby jakieś przeciwwskazania ku temu, zakładając że na ostatnie 2 tyg planuję dorzucić płatki dębowe? Nie mam zamiaru odzyskiwać gęstwy.
4. Zastanawiałem się przez jakiś czas w czym wrzucić chmiel do garnka przy chmieleniu i płatki do fermentora na cichą. Wcześniej korzystałem z pończoch, ale jakoś ten sposób nie wydawał mi się zbyt dobry(przelewałem je wrzątkiem kilka razy, ale wciąż miałem wrażenie że nie pozbyłem się całego barwnika). Kupiłem gazę opatrunkową niejałową, do której planuję po prostu wrzucić co trzeba i zawiązać. Będzie ok? Czy przed całym procesem warto przelać ją gorącą wodą?
5. Tu pytanie trochę z innej beczki, do przelewania piwa przy filtracji kupiłem Wężyk do obciągu wina z Biowinu, mogę spokojnie taki wężyk traktować gorącą wodą/brzeczką? Nic złego się z niego nie wytrąci w kontakcie z wyższymi temperaturami?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam .
Słody
Pilzneński 5kg
Caraaroma 0,3kg
Carafa I 0,1kg
Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
Jęczmień palony 0,2kg
Dodatki
Laktoza-500g.
Płatki dębowe Sherry Oloroso(50g) macerowane w alkoholu.
Chmiele
Marynka (szyszki) - 50g
Drożdże
Fermentis Safale S-04.
Zacieranie- 40 minut w 64°C, 30 minut w 72°C.
Czas gotowania- 60 minut.
Chmielenie- 60g Marynki na 50 minut przed końcem gotowania.
I teraz kilka pytanek:
1. Receptura ok? Coś dodać/zmienić/usunąć? Może warto jeszcze czymś trochę podbić BLG? Chciałbym uniknąć 'wodnistości'.
2. Będzie ok jeśli wszystkie słody wrzucę jednocześnie na początku? Z tego co czytam, zdania są dość podzielone i jedni do stoutów polecają wrzucać słody ciemne od razu, inni dopiero pod koniec zacierania.
3. Chciałbym przeprowadzić fermentację burzliwą i cichą w jednym fermentorze(ok. 3-4 tyg), byłyby jakieś przeciwwskazania ku temu, zakładając że na ostatnie 2 tyg planuję dorzucić płatki dębowe? Nie mam zamiaru odzyskiwać gęstwy.
4. Zastanawiałem się przez jakiś czas w czym wrzucić chmiel do garnka przy chmieleniu i płatki do fermentora na cichą. Wcześniej korzystałem z pończoch, ale jakoś ten sposób nie wydawał mi się zbyt dobry(przelewałem je wrzątkiem kilka razy, ale wciąż miałem wrażenie że nie pozbyłem się całego barwnika). Kupiłem gazę opatrunkową niejałową, do której planuję po prostu wrzucić co trzeba i zawiązać. Będzie ok? Czy przed całym procesem warto przelać ją gorącą wodą?
5. Tu pytanie trochę z innej beczki, do przelewania piwa przy filtracji kupiłem Wężyk do obciągu wina z Biowinu, mogę spokojnie taki wężyk traktować gorącą wodą/brzeczką? Nic złego się z niego nie wytrąci w kontakcie z wyższymi temperaturami?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam .
Comment