Stout - ekstrakty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmb22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 3

    Stout - ekstrakty

    Witam,

    Przygotowuję się do warzenia drugiej warki piwa domowego. Pierwsza w postawi IPA wyszła bardzo udanie. Pora iść dalej.
    Drugą warkę planuje uwarzyć z pomocą ekstraktów (wiele powodów za tym przemawia).

    Mam w planie zrobić Stout lub po prostu ciemne piwo, nie mam określonego stylu. Poniżej przedstawie plan. Warka 20l. Będę wdzięczny za przegląd

    Ekstrakty słodowe:
    - 1,7kg Ciemny
    - 1,7kg Pale Ale

    celuje w 12Blg

    Dodatki (na kolor oraz smak):
    - jęczmień palony 300g
    - karmelowy ciemny 300g
    - czekoladowy 300g
    - płatki owsiane ekspresowe

    Chmielenie:
    - 30g Lubelski
    - 50g Fuggles

    Drożdże:
    - S-04

    Parzenie 30min ok 65-70st:
    - 300g karmelowego ciemnego
    - 300g płatków owsianych ekspresowych

    Parzenie 15 min ok 65-70st
    - 300g g palony jęczmień

    Chmielenie:
    - 60min 30g Lubelski
    - 15min 20g Fuggles
    - 5min 30g Fuggles

    Fermentacja:
    - burzliwa: 7-14 dni (temperatura otoczenia 18st)
    - cicha: 7 dni (temperatura otoczenia 18st)

    Refermentacja:
    - 4-5g na litr piwa
    - leżakowanie minimum 14 dni

    Będę wdzięczny za komentarze
Przetwarzanie...
X