Witam,
Przygotowuję się do warzenia drugiej warki piwa domowego. Pierwsza w postawi IPA wyszła bardzo udanie. Pora iść dalej.
Drugą warkę planuje uwarzyć z pomocą ekstraktów (wiele powodów za tym przemawia).
Mam w planie zrobić Stout lub po prostu ciemne piwo, nie mam określonego stylu. Poniżej przedstawie plan. Warka 20l. Będę wdzięczny za przegląd
Ekstrakty słodowe:
- 1,7kg Ciemny
- 1,7kg Pale Ale
celuje w 12Blg
Dodatki (na kolor oraz smak):
- jęczmień palony 300g
- karmelowy ciemny 300g
- czekoladowy 300g
- płatki owsiane ekspresowe
Chmielenie:
- 30g Lubelski
- 50g Fuggles
Drożdże:
- S-04
Parzenie 30min ok 65-70st:
- 300g karmelowego ciemnego
- 300g płatków owsianych ekspresowych
Parzenie 15 min ok 65-70st
- 300g g palony jęczmień
Chmielenie:
- 60min 30g Lubelski
- 15min 20g Fuggles
- 5min 30g Fuggles
Fermentacja:
- burzliwa: 7-14 dni (temperatura otoczenia 18st)
- cicha: 7 dni (temperatura otoczenia 18st)
Refermentacja:
- 4-5g na litr piwa
- leżakowanie minimum 14 dni
Będę wdzięczny za komentarze
Przygotowuję się do warzenia drugiej warki piwa domowego. Pierwsza w postawi IPA wyszła bardzo udanie. Pora iść dalej.
Drugą warkę planuje uwarzyć z pomocą ekstraktów (wiele powodów za tym przemawia).
Mam w planie zrobić Stout lub po prostu ciemne piwo, nie mam określonego stylu. Poniżej przedstawie plan. Warka 20l. Będę wdzięczny za przegląd
Ekstrakty słodowe:
- 1,7kg Ciemny
- 1,7kg Pale Ale
celuje w 12Blg
Dodatki (na kolor oraz smak):
- jęczmień palony 300g
- karmelowy ciemny 300g
- czekoladowy 300g
- płatki owsiane ekspresowe
Chmielenie:
- 30g Lubelski
- 50g Fuggles
Drożdże:
- S-04
Parzenie 30min ok 65-70st:
- 300g karmelowego ciemnego
- 300g płatków owsianych ekspresowych
Parzenie 15 min ok 65-70st
- 300g g palony jęczmień
Chmielenie:
- 60min 30g Lubelski
- 15min 20g Fuggles
- 5min 30g Fuggles
Fermentacja:
- burzliwa: 7-14 dni (temperatura otoczenia 18st)
- cicha: 7 dni (temperatura otoczenia 18st)
Refermentacja:
- 4-5g na litr piwa
- leżakowanie minimum 14 dni
Będę wdzięczny za komentarze