Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JohnnyBravo65
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 4

    Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces

    Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować z tytułu tematu. Do rzeczy.

    Wraz z kolegą postanowiliśmy zrobić piwo – jego będzie to któreś z kolei, moje zaś pierwsze. W tym celu kupiliśmy dwie puszki ekstraktu piwnego firmy Coopers. On będzie odpowiedzialny za brewkit Lagera, ja chcę zrobić Irish Stout – dobre, delikatne, a zarazem wyżej procentowe ciemne piwo.

    - Irish Stout: http://www.ebay.co.uk/itm/1816576130...%3AMEBIDX%3AIT

    - European Lager: http://www.ebay.co.uk/itm/1816576130...%3AMEBIDX%3AIT

    Wszystko zakupiliśmy na eBay’u, wyszło nam wraz z butelkami 100 sztuk zamykanymi na klips około 100 GBP. Poniżej znajduje się link do podstawowego zestawu, który postanowiliśmy zakupić. Wygląda dobrze, jak na moje potrzeby.


    W jego skład wchodzi:
    • Fermentator
    • Miernik BGL
    • Termometr (kawałek papierka, który reaguje na temperatury – ale jak go użyć?)
    • Mieszadło
    • Dezynfektor
    • Kranik wraz z regulatorem osadu
    • Odpowietrznik
    • Plastikowa rurka – nie wiem do czego służy

    Swoją pierwszą warkę zaczynamy dzisiaj i będziemy ją robić według receptury mojego bardziej doświadczonego kolegi. Zamierza on użyć tylko i wyłącznie cukru spożywczego oraz drożdży dołączonych do puszek z brewkitem. Następnie pozostawić brzeczkę w fermentatorze w cieplejszym pomieszczeniu na około tydzień, po czym przed rozlaniem, do butelek wsypać około 1/3 łyżeczki cukru i wtedy napełnić je i pozostawić na okres 3-4 tygodni.

    Przyznam, że zaintrygowany pomysłem stworzenia własnego produktu zacząłem dużo czytać i oglądać najzwyklejsze poradniki dotyczące warzenia piwa. Wiele źródeł podaje, że nie warto używać cukru jako pożywki dla drożdży z racji, że piwo stanie się bimbrowe o wyraźnie alkoholowym smaku – a nie o to mi chodzi. Mimo wiedzy, którą nabyłem przystałem na sposobie kolegi.

    Postanowiliśmy się podzielić, on lager, ja stout. W tym celu dokupiłem kilka składników, których on nie chce użyć. O to one:

    • Brewing sugar - http://www.ebay.co.uk/itm/2312825771...%3AMEBIDX%3AIT

    • Alcotec 48 Turbo Yest - http://www.ebay.co.uk/itm/2312684752...%3AMEBIDX%3AIT

    • Mutons carbonation drops - http://www.ebay.co.uk/itm/2721407078...%3AMEBIDX%3AIT

    Swoją warkę planuję zrobić w przyszłym tygodniu, po sfermentowaniu brzeczki mojego kolegi zacznę robić swoją. Planuję zrobić wszystko tak samo jak mój przodownik.

    Mam jednak kilka pytań związanych z moimi produktami i ostatecznym, końcowym efektem. Chciałbym, żeby piwo posiadało w sobie około 7-7,5% alkoholu i nie wiem, ile glukozy czy też cukru musiałbym użyć, żeby uzyskać taki efekt. Podejrzewam, że pewnie będę musiał użyć więcej niż 1kg pożywki dla drożdży, czy w tym celu mógłbym dodać mój 1kg cukru piwnego i 0,5kg cukru spożywczego czy koniecznie będę musiał dokupować ten sam rodzaj cukru piwnego? A może moje drożdże są wystarczające do tego by osiągnąć tyle alkoholu z 1kg?

    Ponad to tych drożdży jest 135 gram i nie wiem ile powinienem użyć do tego roztworu.
    Last edited by JohnnyBravo65; 2016-11-11, 13:33.
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    #2
    Takie pierwsze pytanie, z opisu wynika, że Twój kolega chce cały proces fermentacji przeprowadzić w tydzień? Dobrze zrozumiałem?
    Alcotec 48 Turbo Yest to drożdże gorzelniane, do piwa bym nie dał.
    Mutons carbonation drops jak Ci nie szkoda to kupuj.
    Nie miałem do czynienia z brewkitami Coopersa ale penie jest tam ekstrakt 1,7kg i dopełnia się go 1kg cukru, pewnie wyjdzie z tego jakaś 12blg (albo i nie). Chcesz więcej alkoholu więc pewnie sypniesz dodatkowe 1kg cukru, jak dla mnie wyjdzie lipa. Lepiej zmienić cukier na ekstrakt suchy lub płynny, i trzymać się receptury.
    Jak nie chcesz zacierać to popatrz na zestawy z ekstraktów: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_z_ekstraktow
    Miałem milk stout wyszedł świetny.

    Comment

    • JohnnyBravo65
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.11
      • 4

      #3
      Już brzeczka lagera jest w fermentorze, za chwile doleje drożdży.

      Kolega postanowił że po około 7 dniach rozlejemy je do butelek i odstawiamy do leżakowania na trzy cztery tygodnie. Użylismy do wykonania tej brzeczki drożdży coopersa i 1kg cukru. Wyszło nam 20 litrów roztworu.

      Co do stouta i moich turbo drożdży, myslalem żeby dodać około 10 gram na 1.3kg cukru piwnego ale teraz sam nie wiem co myśleć.
      Last edited by JohnnyBravo65; 2016-11-11, 19:24.

      Comment

      • Hanzo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2016.02
        • 114

        #4
        7 dni to naprawdę krótko, jest duża szansa, że drożdże nie przerobią wszystkich cukrów i butelki zaczną pękać.
        Domyślam się, że cukier piwny to jakiś ekstrakt suchy. Jeśli tak to możesz go dodawać.
        Na Twoim miejscu drożdże jednak wybrał bym typowo piwne.

        Comment

        • JohnnyBravo65
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.11
          • 4

          #5
          Dzieki za zainteresowanie sie moją sytuacją. Postanowiłem dokupic jeszcze 1kg tego cukru, jest to czysta glukoza swoja droga. Kupie jeszcze drożdże piwne. Nie wiem tylko jakie będą najlepsze dla stouta irlandzkiego. Może po prostu uzyje tych dolaczonych z brewkitem o ile nie sa martwe.

          Chcialbym uzyskać slodszy smak powa z nutą kawy o stężeniu alkoholu w granocach 7 procent. Jakoes pomysly?

          Comment

          • Hanzo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2016.02
            • 114

            #6
            Safale S-04 albo Danstar Nottingham dość popularne nie powinno być problemów z dostępnością.
            Nie wiem po co się uparłeś na te 7% alc, nie masz doświadczenia i na Twoim miejscu trzymał bym się pierwotnej receptury.

            Comment

            • JohnnyBravo65
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.11
              • 4

              #7
              Moze masz rację co do alkoholu, a jakies wskazówki jak otrzymac kawowo karmelowy posmak? Cos jak Karmi? Czystalem zeby zaparzyc mocna kawe i dolac do roztworu zaraz po fermentacji i potrzymac jeszcze z dwa trzy dni przed rozlaniem.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X