Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować z tytułu tematu. Do rzeczy.
Wraz z kolegą postanowiliśmy zrobić piwo – jego będzie to któreś z kolei, moje zaś pierwsze. W tym celu kupiliśmy dwie puszki ekstraktu piwnego firmy Coopers. On będzie odpowiedzialny za brewkit Lagera, ja chcę zrobić Irish Stout – dobre, delikatne, a zarazem wyżej procentowe ciemne piwo.
- Irish Stout: http://www.ebay.co.uk/itm/1816576130...%3AMEBIDX%3AIT
- European Lager: http://www.ebay.co.uk/itm/1816576130...%3AMEBIDX%3AIT
Wszystko zakupiliśmy na eBay’u, wyszło nam wraz z butelkami 100 sztuk zamykanymi na klips około 100 GBP. Poniżej znajduje się link do podstawowego zestawu, który postanowiliśmy zakupić. Wygląda dobrze, jak na moje potrzeby.
W jego skład wchodzi:
• Fermentator
• Miernik BGL
• Termometr (kawałek papierka, który reaguje na temperatury – ale jak go użyć?)
• Mieszadło
• Dezynfektor
• Kranik wraz z regulatorem osadu
• Odpowietrznik
• Plastikowa rurka – nie wiem do czego służy
Swoją pierwszą warkę zaczynamy dzisiaj i będziemy ją robić według receptury mojego bardziej doświadczonego kolegi. Zamierza on użyć tylko i wyłącznie cukru spożywczego oraz drożdży dołączonych do puszek z brewkitem. Następnie pozostawić brzeczkę w fermentatorze w cieplejszym pomieszczeniu na około tydzień, po czym przed rozlaniem, do butelek wsypać około 1/3 łyżeczki cukru i wtedy napełnić je i pozostawić na okres 3-4 tygodni.
Przyznam, że zaintrygowany pomysłem stworzenia własnego produktu zacząłem dużo czytać i oglądać najzwyklejsze poradniki dotyczące warzenia piwa. Wiele źródeł podaje, że nie warto używać cukru jako pożywki dla drożdży z racji, że piwo stanie się bimbrowe o wyraźnie alkoholowym smaku – a nie o to mi chodzi. Mimo wiedzy, którą nabyłem przystałem na sposobie kolegi.
Postanowiliśmy się podzielić, on lager, ja stout. W tym celu dokupiłem kilka składników, których on nie chce użyć. O to one:
• Brewing sugar - http://www.ebay.co.uk/itm/2312825771...%3AMEBIDX%3AIT
• Alcotec 48 Turbo Yest - http://www.ebay.co.uk/itm/2312684752...%3AMEBIDX%3AIT
• Mutons carbonation drops - http://www.ebay.co.uk/itm/2721407078...%3AMEBIDX%3AIT
Swoją warkę planuję zrobić w przyszłym tygodniu, po sfermentowaniu brzeczki mojego kolegi zacznę robić swoją. Planuję zrobić wszystko tak samo jak mój przodownik.
Mam jednak kilka pytań związanych z moimi produktami i ostatecznym, końcowym efektem. Chciałbym, żeby piwo posiadało w sobie około 7-7,5% alkoholu i nie wiem, ile glukozy czy też cukru musiałbym użyć, żeby uzyskać taki efekt. Podejrzewam, że pewnie będę musiał użyć więcej niż 1kg pożywki dla drożdży, czy w tym celu mógłbym dodać mój 1kg cukru piwnego i 0,5kg cukru spożywczego czy koniecznie będę musiał dokupować ten sam rodzaj cukru piwnego? A może moje drożdże są wystarczające do tego by osiągnąć tyle alkoholu z 1kg?
Ponad to tych drożdży jest 135 gram i nie wiem ile powinienem użyć do tego roztworu.
Wraz z kolegą postanowiliśmy zrobić piwo – jego będzie to któreś z kolei, moje zaś pierwsze. W tym celu kupiliśmy dwie puszki ekstraktu piwnego firmy Coopers. On będzie odpowiedzialny za brewkit Lagera, ja chcę zrobić Irish Stout – dobre, delikatne, a zarazem wyżej procentowe ciemne piwo.
- Irish Stout: http://www.ebay.co.uk/itm/1816576130...%3AMEBIDX%3AIT
- European Lager: http://www.ebay.co.uk/itm/1816576130...%3AMEBIDX%3AIT
Wszystko zakupiliśmy na eBay’u, wyszło nam wraz z butelkami 100 sztuk zamykanymi na klips około 100 GBP. Poniżej znajduje się link do podstawowego zestawu, który postanowiliśmy zakupić. Wygląda dobrze, jak na moje potrzeby.
W jego skład wchodzi:
• Fermentator
• Miernik BGL
• Termometr (kawałek papierka, który reaguje na temperatury – ale jak go użyć?)
• Mieszadło
• Dezynfektor
• Kranik wraz z regulatorem osadu
• Odpowietrznik
• Plastikowa rurka – nie wiem do czego służy
Swoją pierwszą warkę zaczynamy dzisiaj i będziemy ją robić według receptury mojego bardziej doświadczonego kolegi. Zamierza on użyć tylko i wyłącznie cukru spożywczego oraz drożdży dołączonych do puszek z brewkitem. Następnie pozostawić brzeczkę w fermentatorze w cieplejszym pomieszczeniu na około tydzień, po czym przed rozlaniem, do butelek wsypać około 1/3 łyżeczki cukru i wtedy napełnić je i pozostawić na okres 3-4 tygodni.
Przyznam, że zaintrygowany pomysłem stworzenia własnego produktu zacząłem dużo czytać i oglądać najzwyklejsze poradniki dotyczące warzenia piwa. Wiele źródeł podaje, że nie warto używać cukru jako pożywki dla drożdży z racji, że piwo stanie się bimbrowe o wyraźnie alkoholowym smaku – a nie o to mi chodzi. Mimo wiedzy, którą nabyłem przystałem na sposobie kolegi.
Postanowiliśmy się podzielić, on lager, ja stout. W tym celu dokupiłem kilka składników, których on nie chce użyć. O to one:
• Brewing sugar - http://www.ebay.co.uk/itm/2312825771...%3AMEBIDX%3AIT
• Alcotec 48 Turbo Yest - http://www.ebay.co.uk/itm/2312684752...%3AMEBIDX%3AIT
• Mutons carbonation drops - http://www.ebay.co.uk/itm/2721407078...%3AMEBIDX%3AIT
Swoją warkę planuję zrobić w przyszłym tygodniu, po sfermentowaniu brzeczki mojego kolegi zacznę robić swoją. Planuję zrobić wszystko tak samo jak mój przodownik.
Mam jednak kilka pytań związanych z moimi produktami i ostatecznym, końcowym efektem. Chciałbym, żeby piwo posiadało w sobie około 7-7,5% alkoholu i nie wiem, ile glukozy czy też cukru musiałbym użyć, żeby uzyskać taki efekt. Podejrzewam, że pewnie będę musiał użyć więcej niż 1kg pożywki dla drożdży, czy w tym celu mógłbym dodać mój 1kg cukru piwnego i 0,5kg cukru spożywczego czy koniecznie będę musiał dokupować ten sam rodzaj cukru piwnego? A może moje drożdże są wystarczające do tego by osiągnąć tyle alkoholu z 1kg?
Ponad to tych drożdży jest 135 gram i nie wiem ile powinienem użyć do tego roztworu.
Comment