Wysokie Blg po burzliwej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    Wysokie Blg po burzliwej.

    Witam

    W końcu i mnie dopadł problem (nie tylko) nowicjuszy. Piwo - stout owsiany z zestawu BA. Zacierane przez 60 min. w 67 - 69 stopniach. Wysładzane 3x4l. Wyszło ok. 22l 12,5Blg. Zaszczepione drożdżami w 25 stopniach (suchymi, o 4:00 nie miałem już siły bawić się w rehydratację) i tak sobie stało do popołudnia. Potem zostało przeniesione do piwniczki na 2 dni, gdzie termometr pokazywał 16 stopni. Uznałem, że to za mało (chociaż przez ścianki było widać ślady po pianie ok. 3cm grubości) i przeniosłem fermentator w inne miejsce, gdzie było stabilne 18 stopni. Po 5 dniach zajrzałem do środka i pomiar wykazał 6,5 Blg. 6 dnia to samo, 7 dnia również. Dziś przed południem przeniosłem wszystko w 24 stopnie (może drożdże ruszą żwawiej do pracy) i nadal odczyt wynosi 6,5 Blg. Lać na cichą czy...?
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #2
    Piwo wróciło na noc w 18 stopni i nadal tam sobie stoi. Wieko trochę wybrzuszone, czyli chyba coś się dzieje.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Moje ostatnio fermentowało w 16'C. Zacierane w 65-67'C i zeszło do 3blg. Może term masz lekko walnięty?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Chmielo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.01
        • 128

        #4
        Termometr na fermentatorze pokazuje 19'C, termometr do zacierania leżący obok pokazuje 18'C podobnie jak jeszcze inny termometr, więc przyczyna chyba jest gdzie indziej. W środku nadal 6,5Blg. Jutro idzie na cichą, może po przelaniu coś się ruszy. Jak nie - czekają mnie moje pierwsze granaty

        Comment

        Przetwarzanie...
        X