Wysokie Blg po burzliwej.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #1

    Wysokie Blg po burzliwej.

    Witam

    W końcu i mnie dopadł problem (nie tylko) nowicjuszy. Piwo - stout owsiany z zestawu BA. Zacierane przez 60 min. w 67 - 69 stopniach. Wysładzane 3x4l. Wyszło ok. 22l 12,5Blg. Zaszczepione drożdżami w 25 stopniach (suchymi, o 4:00 nie miałem już siły bawić się w rehydratację) i tak sobie stało do popołudnia. Potem zostało przeniesione do piwniczki na 2 dni, gdzie termometr pokazywał 16 stopni. Uznałem, że to za mało (chociaż przez ścianki było widać ślady po pianie ok. 3cm grubości) i przeniosłem fermentator w inne miejsce, gdzie było stabilne 18 stopni. Po 5 dniach zajrzałem do środka i pomiar wykazał 6,5 Blg. 6 dnia to samo, 7 dnia również. Dziś przed południem przeniosłem wszystko w 24 stopnie (może drożdże ruszą żwawiej do pracy) i nadal odczyt wynosi 6,5 Blg. Lać na cichą czy...?
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #2
    Piwo wróciło na noc w 18 stopni i nadal tam sobie stoi. Wieko trochę wybrzuszone, czyli chyba coś się dzieje.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      Moje ostatnio fermentowało w 16'C. Zacierane w 65-67'C i zeszło do 3blg. Może term masz lekko walnięty?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Chmielo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.01
        • 128

        #4
        Termometr na fermentatorze pokazuje 19'C, termometr do zacierania leżący obok pokazuje 18'C podobnie jak jeszcze inny termometr, więc przyczyna chyba jest gdzie indziej. W środku nadal 6,5Blg. Jutro idzie na cichą, może po przelaniu coś się ruszy. Jak nie - czekają mnie moje pierwsze granaty

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 22:07
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 21:25
        • goral1991
          Browar domowy "DWA PIOTRY"
          goral1991
          Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
          2017-07-19, 16:31
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 17:05
        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

          Zaczynałem około 16:00.

          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 10:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...