Brett Brux i inne drożdże

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

Brett Brux i inne drożdże

Cześć,

Mam zamiar uwarzyć Saison na Brettach (Bruxellensis) i mam pewien dylemat. Czytałem wiele o tych drożdżach i niestety jak to często bywa zdania są podzielone. Natomiast dwie dominujące opinie jakie przeczytałem to:

1. Albo robimy piwo na brettach i dajemy je na burzliwą zamiast innych drożdży (jedni twierdzą, że 10 dni wystarczy inni, że 2mc)

2. Piwo fermentujemy drożdżami dopasowanymi do stylu (W moim przypadku będą to
    Fermentum Mobile - FM21 Odkrycie sezonu) a następnie Bretty dajemy na cichą i tak trzymamy 2mc.

Teraz mam pytanie co się stanie gdy na początek dodam Bretty powiedzmy na 1-2 tygodnie a następnie dodam drożdże "klasyczne". Czy ma to jakikolwiek sens?

Jeżeli nie ma to sensu to czy sposób nr.2 jest w porządku?

Pewnie pojawi się pytanie jaki efekt chcę uzyskać. Zatem rozważam dwie opcje :

a) https://www.beeradvocate.com/beer/profile/413/215692/ (Oczywiście w beczce trzymać nie będę tylko dodam płatki dębowe z beczki po winie) lub:

b) http://www.ohbeautifulbeer.com/2015/...-brett-saison/ (To chyba jest mi bliższe)

Jeżeli macie jakieś ciekawe doświadczenia z podobnym piwem fermentowanym na dwóch różnych drożdżach to chętnie przyjmę wszystkie sugestie. Szczególnie w kwestii czasu fermentacji brettów.

Pozdrawiam,
    Kluska

Related Topics

Collapse

• darekd
    De la Senne, Saison de la Senne
    darekd
    Browar z Brukseli i bardzo oryginalny saison (barrel aged traditional saison), inspirowany tradycjami XIX w.
    Otóż jest to mieszana fermentacja będąca miksem klasycznego saisona zmieszanego ze starym lambikiem z browaru Cantillion i wyleżakowany trzy lata w dębowych beczkach.

...
    2022-07-03, 00:14
  • pebejot
    Portugalia, Lizbona, Rua Prior do Crato 6, Quimera Brewpub
    pebejot
    Bardzo ciekawy browar restauracyjny, znajdujący się nieco na uboczu na zachód od ścisłego centrum i wielkiego zgiełku turystycznego Lizbony.
    Browar istnieje od 2016 roku i niedawno hucznie świętował swoje 7-mio lecie.
    Niepozorne wejście i chaotyczny, lecz swojski ogródek z prostymi...
    2023-09-21, 21:11
  • heckler
    Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
    heckler
    Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
    2023-08-22, 08:08
  • bastion
    Armenia, Erewań, Tamanian 67, T Philosophy.
    bastion
    Tuż pod kaskadami za olbrzymim pomnikiem Tamaniana, od tamtego roku działa browar restauracyjny T Philosophy..
    Najbliższa okolica jest pełna turystów, więc działalność restauracji jest ukierunkowana wybitnie pod nich oraz generalnie dla osób z grubym portfelem.

Sam lokal...
    2025-03-25, 22:19
  • darekd
    Eichbaum, Cronus German Pilsner
    darekd
    Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
    Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
    2025-01-04, 02:50
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...