Cześć,
Mam zamiar uwarzyć Saison na Brettach (Bruxellensis) i mam pewien dylemat. Czytałem wiele o tych drożdżach i niestety jak to często bywa zdania są podzielone. Natomiast dwie dominujące opinie jakie przeczytałem to:
1. Albo robimy piwo na brettach i dajemy je na burzliwą zamiast innych drożdży (jedni twierdzą, że 10 dni wystarczy inni, że 2mc)
2. Piwo fermentujemy drożdżami dopasowanymi do stylu (W moim przypadku będą to
Fermentum Mobile - FM21 Odkrycie sezonu) a następnie Bretty dajemy na cichą i tak trzymamy 2mc.
Teraz mam pytanie co się stanie gdy na początek dodam Bretty powiedzmy na 1-2 tygodnie a następnie dodam drożdże "klasyczne". Czy ma to jakikolwiek sens?
Jeżeli nie ma to sensu to czy sposób nr.2 jest w porządku?
Pewnie pojawi się pytanie jaki efekt chcę uzyskać. Zatem rozważam dwie opcje :
a) https://www.beeradvocate.com/beer/profile/413/215692/ (Oczywiście w beczce trzymać nie będę tylko dodam płatki dębowe z beczki po winie) lub:
b) http://www.ohbeautifulbeer.com/2015/...-brett-saison/ (To chyba jest mi bliższe)
Jeżeli macie jakieś ciekawe doświadczenia z podobnym piwem fermentowanym na dwóch różnych drożdżach to chętnie przyjmę wszystkie sugestie. Szczególnie w kwestii czasu fermentacji brettów.
Pozdrawiam,
Kluska
Mam zamiar uwarzyć Saison na Brettach (Bruxellensis) i mam pewien dylemat. Czytałem wiele o tych drożdżach i niestety jak to często bywa zdania są podzielone. Natomiast dwie dominujące opinie jakie przeczytałem to:
1. Albo robimy piwo na brettach i dajemy je na burzliwą zamiast innych drożdży (jedni twierdzą, że 10 dni wystarczy inni, że 2mc)
2. Piwo fermentujemy drożdżami dopasowanymi do stylu (W moim przypadku będą to
Fermentum Mobile - FM21 Odkrycie sezonu) a następnie Bretty dajemy na cichą i tak trzymamy 2mc.
Teraz mam pytanie co się stanie gdy na początek dodam Bretty powiedzmy na 1-2 tygodnie a następnie dodam drożdże "klasyczne". Czy ma to jakikolwiek sens?
Jeżeli nie ma to sensu to czy sposób nr.2 jest w porządku?
Pewnie pojawi się pytanie jaki efekt chcę uzyskać. Zatem rozważam dwie opcje :
a) https://www.beeradvocate.com/beer/profile/413/215692/ (Oczywiście w beczce trzymać nie będę tylko dodam płatki dębowe z beczki po winie) lub:
b) http://www.ohbeautifulbeer.com/2015/...-brett-saison/ (To chyba jest mi bliższe)
Jeżeli macie jakieś ciekawe doświadczenia z podobnym piwem fermentowanym na dwóch różnych drożdżach to chętnie przyjmę wszystkie sugestie. Szczególnie w kwestii czasu fermentacji brettów.
Pozdrawiam,
Kluska