witam,
uwarzyłem pierwszego RIS'ka 21 BLG. tzn prawie bo jednak ekstrakt mógłby być wyższy, ale ja nie o tym.
Piwo warzone jednotemperaturowo w 67 stopniach. drożdże - niestety jedna paczka Mauribrew Ale Y514 - wytrzymują ponoć do 9,5% alkoholu, dlatego też celowo zbiłem ekstrakt bo plan był zupełnie inny.
Po 2 tygodniach fermentacji 21 BLG spadło do 10BLG. W ostatnim tygodniu to się nie zmieniło. Dla mnie to wygląda na bardzo słabe odfermentowanie. czy jest szansa jeszcze, żeby to piwo jeszcze uratować.
Następny RIS mam zamiar fermentować z gęstwy innego piwa i wtedy ilość drożdży będzie odpowiednia, ale czy z powyższą warką da się jeszcze cś zrobić, zakładając, że ilość drożdzy była niewystarczająca?
uwarzyłem pierwszego RIS'ka 21 BLG. tzn prawie bo jednak ekstrakt mógłby być wyższy, ale ja nie o tym.
Piwo warzone jednotemperaturowo w 67 stopniach. drożdże - niestety jedna paczka Mauribrew Ale Y514 - wytrzymują ponoć do 9,5% alkoholu, dlatego też celowo zbiłem ekstrakt bo plan był zupełnie inny.
Po 2 tygodniach fermentacji 21 BLG spadło do 10BLG. W ostatnim tygodniu to się nie zmieniło. Dla mnie to wygląda na bardzo słabe odfermentowanie. czy jest szansa jeszcze, żeby to piwo jeszcze uratować.
Następny RIS mam zamiar fermentować z gęstwy innego piwa i wtedy ilość drożdży będzie odpowiednia, ale czy z powyższą warką da się jeszcze cś zrobić, zakładając, że ilość drożdzy była niewystarczająca?
Comment