Mały RIS-ek czy będzie niedofermentowany?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

Mały RIS-ek czy będzie niedofermentowany?

witam,
    uwarzyłem pierwszego RIS'ka 21 BLG. tzn prawie bo jednak ekstrakt mógłby być wyższy, ale ja nie o tym.

Piwo warzone jednotemperaturowo w 67 stopniach. drożdże - niestety jedna paczka Mauribrew Ale Y514 - wytrzymują ponoć do 9,5% alkoholu, dlatego też celowo zbiłem ekstrakt bo plan był zupełnie inny.

Po 2 tygodniach fermentacji 21 BLG spadło do 10BLG. W ostatnim tygodniu to się nie zmieniło. Dla mnie to wygląda na bardzo słabe odfermentowanie. czy jest szansa jeszcze, żeby to piwo jeszcze uratować.

Następny RIS mam zamiar fermentować z gęstwy innego piwa i wtedy ilość drożdży będzie odpowiednia, ale czy z powyższą warką da się jeszcze cś zrobić, zakładając, że ilość drożdzy była niewystarczająca?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Ile litrów tego piwa masz? Bo jak 20 to jedna saszetka to za mało - polecam ten kalkulator: http://mrmalty.com/calc/calc.html. Czy jesteś pewien że odpowiednio napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Możesz jeszcze próbować uratować tego RISa - zamieszaj czymś umytym i zdezynfekowanym żeby podnieść drożdże z dna i zobacz po dwóch-trzech dniach czy fermentacja ruszy ponownie albo dodaj jeszcze jedną saszetkę drożdży.
    Last edited by Jimmy_jb; 2016-11-18, 23:46.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

Warki mam ok. 16 litrów. Napowietrzałem jak każda inna czyli łychą do wytworzenia porządnej piany,ale teraz wiem ze ris dobrze by było przelewać z wiadra do wiadra z dużej wysokości. Jutro wymieszam,ale rozumiem ze teraz trzeba uważać żeby nie napowietrzyć? Co dosypywania drożdży to one poradzą sobie w warunkach kiedy wytworzony jest już alkohol?

Comment

Przetwarzanie...
      X