Witam,
Właśnie zabutelkowałem swoje pierwsze piwo z brewkitu (Finlandia lager) i ogarnęły mnie pewne wątpliwości. Piwo fermentowało siedem dni na burzliwej i siedem na cichej aż do momentu kiedy ciśnienie w fermentorze wyraźnie spadło (ruch w rurce ustał, a poziomy wody w obu komorach wyrównały się). Tu popełniłem błąd, a mianowicie nie zmierzyłem BLG. Przelałem do czystego fermentora, dodałem 110 g (zgodnie z instrukcją) cukru rozpuszczonego w około litrze wrzątku. Dopiero w tym momencie zmierzyłem BLG i wyszło 3,5. Zabutelkowałem i zaczęły mnie ogarniać wątpliwości, gdzieś mi się obiło o uszy, że butelkowanie przy 4 BLG to proszenie się o granaty itd. Z drugiej strony w instrukcji jest napisane, że fermentację uznaje się za zakończoną gdy BLG zejdzie do poziomu 2,5 - 4.
Wybuchnie czy nie?
I od razu drugie pytanie: mam kilka zestawów na bazie ekstraktów słodowych. Do tego potrzebny jest już większy gar. Czy może to być garnek aluminiowy?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Właśnie zabutelkowałem swoje pierwsze piwo z brewkitu (Finlandia lager) i ogarnęły mnie pewne wątpliwości. Piwo fermentowało siedem dni na burzliwej i siedem na cichej aż do momentu kiedy ciśnienie w fermentorze wyraźnie spadło (ruch w rurce ustał, a poziomy wody w obu komorach wyrównały się). Tu popełniłem błąd, a mianowicie nie zmierzyłem BLG. Przelałem do czystego fermentora, dodałem 110 g (zgodnie z instrukcją) cukru rozpuszczonego w około litrze wrzątku. Dopiero w tym momencie zmierzyłem BLG i wyszło 3,5. Zabutelkowałem i zaczęły mnie ogarniać wątpliwości, gdzieś mi się obiło o uszy, że butelkowanie przy 4 BLG to proszenie się o granaty itd. Z drugiej strony w instrukcji jest napisane, że fermentację uznaje się za zakończoną gdy BLG zejdzie do poziomu 2,5 - 4.
Wybuchnie czy nie?
I od razu drugie pytanie: mam kilka zestawów na bazie ekstraktów słodowych. Do tego potrzebny jest już większy gar. Czy może to być garnek aluminiowy?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Comment