Blg po fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotr7404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 23

    Blg po fermentacji burzliwej

    Witam,
    Z góry przepraszam jeżeli temat był już poruszany ale pora późna a następne trzy dni delegacja... Taka praca
    Ale do sedna sprawy:
    Uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Zadałem drożdże na fermentację burzliwą, i:
    1. Blg po schłodzeniu brzeczki było ok. 13.
    2. Drożdży nie uwadniałem, wsypałem suche bezpośrednio.
    3. Fermentacja ruszyła (bulkanie z rurki) dopiero po ok. 14 godz.
    4. Bulkało tylko ok. 3 dni.
    5. Nie ruszałem niczego przez 10 dni (niestety musiałem na dwa dni wyjechać.
    6. Dzisiaj zmierzyłem Blg i wyszło mi 5.
    7. Piwo nie ma dziwnego smaku ani zapachu ale na powierzchni widać osad i takie jakby kropki.

    Proszę o pomoc, czy to jest ok? Martwi mnie zawartość Blg bo z pomiaru wynika, że mam alkoholu 1%???
    Z góry bardzo dziękuję.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Nie wiem jak liczyłeś ale na szybko to masz 4-5%
    Osad to zapewne resztki drożdży
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • piotr7404
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 23

      #3
      Dzięki. Czy można Twoim zdaniem przelewać na cichą? Czy może zostawić jeszcze parę dni i butelkować?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Jak przez 10 dni nie spadło to bym delikatnie zlał i butelkował
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • piotr7404
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 23

          #5
          Ok. Dzięki.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X