Refermentacja ciemnego piwa miodowego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalwro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 2

    #1

    Refermentacja ciemnego piwa miodowego

    Witam Szanownych Kolegów,
    pierwsze piwko jakie robiłem, miało wyjść ciemne miodowe- dawałem do niego 0,5 kg naturalnego miodu spadziowego pod koniec zacierania (na 10 litrów piwa). Niestety drożdże zżarły cały miód, ale piwo samo w sobie było dobre- po prostu wyszło ciemne, zamiast ciemnego miodowego. Kończy mi się powoli burzliwa fermentacja 22 litrowy nastawu piwa, które również chciałbym aby wyszło ciemne miodowe, jednak miodu nie dawałem do fermentacji burzliwej a zakupiłem sztuczny miód, który planuję dodać do piwa przy zlewaniu na refermentację. Tylko mam wątpliwości ile będę musiał tego miodu dać, aby uzyskać sensownie nagazowane piwo? A drugie moje pytanko do kolegów: jakie piwoz jasnych nastawić po tym? Co polecacie? Bo sam nie mogę się zdecydować.
    Ostatnia zmiana dokonana przez michalwro; 2016-12-01, 11:22.
  • jancewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.09
    • 34

    #2
    a sztucznego miodu drożdże nie zeżrą???

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
      dadek
      W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
      2022-10-21, 03:12
    • dadek
      Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
      dadek
      W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
      2023-05-18, 05:23
    • Stolp
      Lublin - ul. Świętoduska 22 - Browar miodu i wytwórnia win
      Stolp
      Czy ktoś wie może coś na temat produkcji piwa przez ten zakład, ewentualnie dlaczego był to "browar" jak (jeśli) piwa nie robił? Etykieta z drogiego serwisu aukcyjnego; zdjęcie ze strony teatrnn.pl dzięki Yorkowi
      2021-04-24, 19:13
    • MAD-HOPS
      1.Warka potrzebna pomc (stout)
      MAD-HOPS
      WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
      3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
      1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
      0.5KG MIODOWEGO SLODU
      0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
      0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
      2017-10-01, 16:53
    • wpadzio
      Panevėžio, Dundulis Devyniaragio
      wpadzio
      Devyniaragio to piwo w bardzo mało znanym u nas stylu braggot, z pograniczna piw i miodów pitnych. Do brzeczki poza słodem i chmielem dodaje się miodu, i co ciekawe, tego miodu może być nawet więcej niż słodu. Geolokalizacja takiego stylu absolutnie nie dziwi, wszak Litwa to kolebka miodosytnictwa....
      2019-05-03, 20:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...