Witbier 13* z BA na pierwsze warzenie z zacieraniem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bachi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 17

    #1

    Witbier 13* z BA na pierwsze warzenie z zacieraniem

    Witajcie!
    Ostatnio nabyłem 2 zestawy z zacieraniem. Tytułowy WB i Stout Wytrawny. Zgłębiając się wcześniej w temat pierwszego zacierania, doszedłem do wniosku, że łatwiejszy będzie Stout na początek. Jednak, z racji tego, że piwo ma być już zabutelkowane przed świętami, zdecydowałem się na początek uwarzyć Witka . Utrudnieniem jest fakt, że posiadam płytę ceramiczną.
    Z czym mogę mieć problemy przy tym stylu? Czy jakieś siateczki muślinowe do przypraw będą wskazane? Co z cichą-pominąć?
    Wasze zdrowie
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Nie wiem, czy styl ktory warzysz ma na to jakis wplyw, ale ja spokojnie ogarniam temat w garze 30L na plycie ceramicznej. Mysle ze reszta PT Kolezanek i Kolegow tez :-)

    Milego warzenia. To naprawde jest super zabawa!
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • Bachi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.11
      • 17

      #3
      Naczytałem się sporo wypowiedzi na temat tego jak płyta ceramiczna potrafi zepsuć robotę. Swoją drogą, bezwładność cieplna i to, że kuchenka elektryczna jest zero jedynkowa( nie ma możliwości grzania na powiedzmy 60%- po prostu po osiągnięciu temp. termostat odcina pow. grzewczą) troche mnie przeraża.

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        Plyta, jak nazwa wskazuje, jest rodzaju zenskiego, a z kobietami trzeba delikatnie

        Oczywiscie nie ma co gara stawiac na samym srodku, zeby rzeczywiscie nie narobic bigosu. Ja sobie ustawiam kociolek po jednej stronie i grzeje 2 palnikami - tak, zeby znajdowaly sie one mniej wiecej wzdluz jego srednicy. Wtedy punkt ciezkosci gara rozklada sie na rancie plyty, a ten jest oparty o blat, w ktorym jest wmontowany. Dodatkowo nie poleca sie przesuwac pelnego gara w te i wewte po plycie - wlasnie z powodu ciezaru.

        A jesli chodzi o sama wydolnosc palnikow - u mnie, tak ja napisalem, zero problemu. Mowie oczywiscie o warkach 20-kilkulitrowych w garze 30L, wiekszego kalibru nie odwazylbym sie stawiac na plyte.
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • kjaros
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2007.03
          • 378

          #5
          Stale monitoruj temperaturę zacieru. Wyłączysz grzałki gdy temperatura zacieru osiągnie właściwą wartość. Nie panikuj. Temperatura w czasie podgrzewania zmienia się dość wolno. Obserwuj temperaturę po wyłączeniu grzałek. Jeśli nie trafisz z temperaturą o stopień też nic złego się nie stanie.
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • Bachi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.11
            • 17

            #6
            Ruszyłem z tematem. Podgrzewane 15 litrów do 50* i wsypuję ziarna. Później do 62 na 30' i do 73' do negatywnej próby jodowej (pewnie ok. 20-30 minut). Jakby ktoś miał jakieś uwagi w trakcie, chętnie poczytam

            Comment

            • Bachi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.11
              • 17

              #7
              BTW. Czy to normalne, że w śrucie zdarzają się całe, nawet nie pęknięte ziarna?

              Comment

              • kjaros
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2007.03
                • 378

                #8
                Może się tak zdarzyć, ale należy tego unikać w czasie śrutowania. Skrobia zawarta w takim ziarnie nie zostanie rozpuszczona wodzie i tym samym poddana działaniu enzymów. W skrócie z takich ziarnek nie będzie ekstraktu.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                • Bachi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.11
                  • 17

                  #9
                  Chyba za mało brzeczki przedniej cofnąłem do filtracji. Brzeczka zlana do pomiaru blg i testu odfermentowania jest mętna i ma drobinki coś jak mąki na dnie. Wpłynie to w dużym stopniu na piwo poza zmętnieniem? W witbierze nie jest to chyba wadą?

                  Comment

                  • Bachi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.11
                    • 17

                    #10
                    Wreszcie nadszedł koniec( sprzątania- brzeczka zadana drożdżami siedzi od 22'ej w torbie termalnej). Trochę mało wydajne to ziarno. Pewnie z powodu niedokładnego śrutowania. Wyszło jakieś 17 litrów 13,5 blg. Po zlaniu znad chmielin-15l. brzeczki.
                    Dzięki wszystkim za udział w dyskusji
                    Odezwę się przy zlewaniu na cichą.
                    Wasze zdrowie

                    Comment

                    • Bachi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.11
                      • 17

                      #11
                      Test odfermentowania wyszedł mi na 5blg. Możliwe, żeby piwo tak słabo odfermentowało? Zacierałem głównie na wytrawnie w 62 stopniach. Drożdże to s-33.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • e-prezes
                        Osjann, Witbier
                        e-prezes
                        Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                        Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                        2025-03-22, 17:47
                      • grodek
                        Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                        grodek
                        Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                        - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                        - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                        - śrutownik stołowy 200 zł
                        - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                        - refraktometr 0-40°Brix'a...
                        2024-03-10, 20:01
                      • Javox
                        Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
                        Javox
                        Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
                        Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
                        Smak - podobnie jak...
                        2021-03-13, 20:16
                      • telek
                        Pinta, Pinta Classics Witbier
                        telek
                        Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
                        12,0`Blg
                        5,0% alkoholu...
                        2022-07-09, 22:51
                      • chmielakikrasnystaw
                        Chmielaki Krasnostawskie 2019
                        chmielakikrasnystaw
                        KONSUMENCKI KONKURS PIW
                        49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                        PIWA ZGŁOSZONE

                        Piwa dolnej fermentacji:
                        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                        1. Primator Pumpa – Pivovar...
                        2019-08-07, 13:51
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...