Witbier 13* z BA na pierwsze warzenie z zacieraniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bachi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 17

    Witbier 13* z BA na pierwsze warzenie z zacieraniem

    Witajcie!
    Ostatnio nabyłem 2 zestawy z zacieraniem. Tytułowy WB i Stout Wytrawny. Zgłębiając się wcześniej w temat pierwszego zacierania, doszedłem do wniosku, że łatwiejszy będzie Stout na początek. Jednak, z racji tego, że piwo ma być już zabutelkowane przed świętami, zdecydowałem się na początek uwarzyć Witka . Utrudnieniem jest fakt, że posiadam płytę ceramiczną.
    Z czym mogę mieć problemy przy tym stylu? Czy jakieś siateczki muślinowe do przypraw będą wskazane? Co z cichą-pominąć?
    Wasze zdrowie
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Nie wiem, czy styl ktory warzysz ma na to jakis wplyw, ale ja spokojnie ogarniam temat w garze 30L na plycie ceramicznej. Mysle ze reszta PT Kolezanek i Kolegow tez :-)

    Milego warzenia. To naprawde jest super zabawa!
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • Bachi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.11
      • 17

      #3
      Naczytałem się sporo wypowiedzi na temat tego jak płyta ceramiczna potrafi zepsuć robotę. Swoją drogą, bezwładność cieplna i to, że kuchenka elektryczna jest zero jedynkowa( nie ma możliwości grzania na powiedzmy 60%- po prostu po osiągnięciu temp. termostat odcina pow. grzewczą) troche mnie przeraża.

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        Plyta, jak nazwa wskazuje, jest rodzaju zenskiego, a z kobietami trzeba delikatnie

        Oczywiscie nie ma co gara stawiac na samym srodku, zeby rzeczywiscie nie narobic bigosu. Ja sobie ustawiam kociolek po jednej stronie i grzeje 2 palnikami - tak, zeby znajdowaly sie one mniej wiecej wzdluz jego srednicy. Wtedy punkt ciezkosci gara rozklada sie na rancie plyty, a ten jest oparty o blat, w ktorym jest wmontowany. Dodatkowo nie poleca sie przesuwac pelnego gara w te i wewte po plycie - wlasnie z powodu ciezaru.

        A jesli chodzi o sama wydolnosc palnikow - u mnie, tak ja napisalem, zero problemu. Mowie oczywiscie o warkach 20-kilkulitrowych w garze 30L, wiekszego kalibru nie odwazylbym sie stawiac na plyte.
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • kjaros
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2007.03
          • 378

          #5
          Stale monitoruj temperaturę zacieru. Wyłączysz grzałki gdy temperatura zacieru osiągnie właściwą wartość. Nie panikuj. Temperatura w czasie podgrzewania zmienia się dość wolno. Obserwuj temperaturę po wyłączeniu grzałek. Jeśli nie trafisz z temperaturą o stopień też nic złego się nie stanie.
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • Bachi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.11
            • 17

            #6
            Ruszyłem z tematem. Podgrzewane 15 litrów do 50* i wsypuję ziarna. Później do 62 na 30' i do 73' do negatywnej próby jodowej (pewnie ok. 20-30 minut). Jakby ktoś miał jakieś uwagi w trakcie, chętnie poczytam

            Comment

            • Bachi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.11
              • 17

              #7
              BTW. Czy to normalne, że w śrucie zdarzają się całe, nawet nie pęknięte ziarna?

              Comment

              • kjaros
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2007.03
                • 378

                #8
                Może się tak zdarzyć, ale należy tego unikać w czasie śrutowania. Skrobia zawarta w takim ziarnie nie zostanie rozpuszczona wodzie i tym samym poddana działaniu enzymów. W skrócie z takich ziarnek nie będzie ekstraktu.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                • Bachi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.11
                  • 17

                  #9
                  Chyba za mało brzeczki przedniej cofnąłem do filtracji. Brzeczka zlana do pomiaru blg i testu odfermentowania jest mętna i ma drobinki coś jak mąki na dnie. Wpłynie to w dużym stopniu na piwo poza zmętnieniem? W witbierze nie jest to chyba wadą?

                  Comment

                  • Bachi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.11
                    • 17

                    #10
                    Wreszcie nadszedł koniec( sprzątania- brzeczka zadana drożdżami siedzi od 22'ej w torbie termalnej). Trochę mało wydajne to ziarno. Pewnie z powodu niedokładnego śrutowania. Wyszło jakieś 17 litrów 13,5 blg. Po zlaniu znad chmielin-15l. brzeczki.
                    Dzięki wszystkim za udział w dyskusji
                    Odezwę się przy zlewaniu na cichą.
                    Wasze zdrowie

                    Comment

                    • Bachi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.11
                      • 17

                      #11
                      Test odfermentowania wyszedł mi na 5blg. Możliwe, żeby piwo tak słabo odfermentowało? Zacierałem głównie na wytrawnie w 62 stopniach. Drożdże to s-33.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X