Witbier 13* z BA na pierwsze warzenie z zacieraniem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bachi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 17

Witbier 13* z BA na pierwsze warzenie z zacieraniem

Witajcie!
    Ostatnio nabyłem 2 zestawy z zacieraniem. Tytułowy WB i Stout Wytrawny. Zgłębiając się wcześniej w temat pierwszego zacierania, doszedłem do wniosku, że łatwiejszy będzie Stout na początek. Jednak, z racji tego, że piwo ma być już zabutelkowane przed świętami, zdecydowałem się na początek uwarzyć Witka . Utrudnieniem jest fakt, że posiadam płytę ceramiczną.
    Z czym mogę mieć problemy przy tym stylu? Czy jakieś siateczki muślinowe do przypraw będą wskazane? Co z cichą-pominąć?
    Wasze zdrowie
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

Nie wiem, czy styl ktory warzysz ma na to jakis wplyw, ale ja spokojnie ogarniam temat w garze 30L na plycie ceramicznej. Mysle ze reszta PT Kolezanek i Kolegow tez :-)

Milego warzenia. To naprawde jest super zabawa!
    Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• Bachi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.11
      • 17

Naczytałem się sporo wypowiedzi na temat tego jak płyta ceramiczna potrafi zepsuć robotę. Swoją drogą, bezwładność cieplna i to, że kuchenka elektryczna jest zero jedynkowa( nie ma możliwości grzania na powiedzmy 60%- po prostu po osiągnięciu temp. termostat odcina pow. grzewczą) troche mnie przeraża.

Comment

• sredstvom
        • 2015.10
        • 362

Plyta, jak nazwa wskazuje, jest rodzaju zenskiego, a z kobietami trzeba delikatnie

Oczywiscie nie ma co gara stawiac na samym srodku, zeby rzeczywiscie nie narobic bigosu. Ja sobie ustawiam kociolek po jednej stronie i grzeje 2 palnikami - tak, zeby znajdowaly sie one mniej wiecej wzdluz jego srednicy. Wtedy punkt ciezkosci gara rozklada sie na rancie plyty, a ten jest oparty o blat, w ktorym jest wmontowany. Dodatkowo nie poleca sie przesuwac pelnego gara w te i wewte po plycie - wlasnie z powodu ciezaru.

A jesli chodzi o sama wydolnosc palnikow - u mnie, tak ja napisalem, zero problemu. Mowie oczywiscie o warkach 20-kilkulitrowych w garze 30L, wiekszego kalibru nie odwazylbym sie stawiac na plyte.
        Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• kjaros
          🍼
          • 2007.03
          • 378

Stale monitoruj temperaturę zacieru. Wyłączysz grzałki gdy temperatura zacieru osiągnie właściwą wartość. Nie panikuj. Temperatura w czasie podgrzewania zmienia się dość wolno. Obserwuj temperaturę po wyłączeniu grzałek. Jeśli nie trafisz z temperaturą o stopień też nic złego się nie stanie.
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Bachi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.11
            • 17

Ruszyłem z tematem. Podgrzewane 15 litrów do 50* i wsypuję ziarna. Później do 62 na 30' i do 73' do negatywnej próby jodowej (pewnie ok. 20-30 minut). Jakby ktoś miał jakieś uwagi w trakcie, chętnie poczytam

Comment

• Bachi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.11
              • 17

BTW. Czy to normalne, że w śrucie zdarzają się całe, nawet nie pęknięte ziarna?

Comment

• kjaros
                🍼
                • 2007.03
                • 378

Może się tak zdarzyć, ale należy tego unikać w czasie śrutowania. Skrobia zawarta w takim ziarnie nie zostanie rozpuszczona wodzie i tym samym poddana działaniu enzymów. W skrócie z takich ziarnek nie będzie ekstraktu.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Bachi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.11
                  • 17

Chyba za mało brzeczki przedniej cofnąłem do filtracji. Brzeczka zlana do pomiaru blg i testu odfermentowania jest mętna i ma drobinki coś jak mąki na dnie. Wpłynie to w dużym stopniu na piwo poza zmętnieniem? W witbierze nie jest to chyba wadą?

Comment

• Bachi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.11
                    • 17

Wreszcie nadszedł koniec( sprzątania- brzeczka zadana drożdżami siedzi od 22'ej w torbie termalnej). Trochę mało wydajne to ziarno. Pewnie z powodu niedokładnego śrutowania. Wyszło jakieś 17 litrów 13,5 blg. Po zlaniu znad chmielin-15l. brzeczki.
                    Dzięki wszystkim za udział w dyskusji
                    Odezwę się przy zlewaniu na cichą.
                    Wasze zdrowie

Comment

• Bachi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.11
                      • 17

Test odfermentowania wyszedł mi na 5blg. Możliwe, żeby piwo tak słabo odfermentowało? Zacierałem głównie na wytrawnie w 62 stopniach. Drożdże to s-33.

Comment

Przetwarzanie...
                      X