Witajcie,
mam nastawione dwie brzeczki piwne (takie same, z drożdzami US-04), w jednej pojawił się dosyć podejrzany biały nalot. Odlałem minimalnie z obydwu, oba są nieznośnie kwaśnie. W załącznikach dwa zdjęcia z nalotem to jedna brzeczka, trzecie zdjęcie to druga brzeczka, co prawda bez tego nalotu, ale również kwaśne w smaku. Czy zlewać je na cichą fermentację, czy butelkować lub po prostu wylać?
mam nastawione dwie brzeczki piwne (takie same, z drożdzami US-04), w jednej pojawił się dosyć podejrzany biały nalot. Odlałem minimalnie z obydwu, oba są nieznośnie kwaśnie. W załącznikach dwa zdjęcia z nalotem to jedna brzeczka, trzecie zdjęcie to druga brzeczka, co prawda bez tego nalotu, ale również kwaśne w smaku. Czy zlewać je na cichą fermentację, czy butelkować lub po prostu wylać?