Mam taki szatański pomysł. Warzę póki co z ekstraktów i denerwuje mnie troszkę to że skazany jestem na określoną wytrawność piwka(brak możliwości regulacji przerwą w zacieraniu) Jako że jestem fanem piw w stylu "Raj z rajs'a" Pinty to też smakują mi piwa mocno goryczkwe ale z wyczuwalną w smaku słodkością. Chcę uwarzyć ape 12blg z ekstraktów na samym mosaicu i tu pytanie: Co sądzicie o dodaniu laktozy jako dosłodzenia odrobinę piwa, czy może zamiast drożdży us04 użyć innych które tak nisko nie odfermentują(jeśli tak to jakich i czy wtedy podnieść ekstrakt bo jednak te 5 proc piwko ma mieć). Nigdy nie miałem do czynienia z laktozą i nie wiem czego się spodziewać bo jeśli piwko ma mieć jakiś mleczny posmak to podziękuję i zostanę przy standardzie. Jeśli jednak mogło by to mieć rację bytu to ile laktozy dać na 20l brzeczki aby tylko troche dosłodzić(piwa z sokiem nie lubie
)
![zimnooo](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/zimno.gif)
Comment