Single hop mosaic z laktozą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikas86
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.08
    • 38

    Single hop mosaic z laktozą?

    Mam taki szatański pomysł. Warzę póki co z ekstraktów i denerwuje mnie troszkę to że skazany jestem na określoną wytrawność piwka(brak możliwości regulacji przerwą w zacieraniu) Jako że jestem fanem piw w stylu "Raj z rajs'a" Pinty to też smakują mi piwa mocno goryczkwe ale z wyczuwalną w smaku słodkością. Chcę uwarzyć ape 12blg z ekstraktów na samym mosaicu i tu pytanie: Co sądzicie o dodaniu laktozy jako dosłodzenia odrobinę piwa, czy może zamiast drożdży us04 użyć innych które tak nisko nie odfermentują(jeśli tak to jakich i czy wtedy podnieść ekstrakt bo jednak te 5 proc piwko ma mieć). Nigdy nie miałem do czynienia z laktozą i nie wiem czego się spodziewać bo jeśli piwko ma mieć jakiś mleczny posmak to podziękuję i zostanę przy standardzie. Jeśli jednak mogło by to mieć rację bytu to ile laktozy dać na 20l brzeczki aby tylko troche dosłodzić(piwa z sokiem nie lubie)
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #2
    Spróbuj drożdży z niskim odfermentowaniem, np. Empire Ale M15 Mangrove Jack's.

    Comment

    • Godless
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 1

      #3
      Spróbuj jednak z dodatkiem słodu ( jakiś jasny karmel ). Jest sporo tematów na temat warzenia ekstrakt+słody specjalne. Laktoza to nie ten kierunek.

      Comment

      • jancewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.09
        • 34

        #4
        ja, aby podbić lekko "słodkość" / zmniejszyć wytrawność, stosuję ksylitol... z dobrymi efektami... Jak dodasz ok. szklanki ksylitolu na 20l będzie to już wyczuwalne; popróbuj ile dla Ciebie będzie odpowiednie. Z drugiej strony jak zrobisz piwo z 3x1,7kg ekstraktów np. na US-05 to ksylitolu już raczej nie trzeba - piwko ma już odpowiednią pełnię i "słodkość"

        Comment

        • mikas86
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.08
          • 38

          #5
          Warzylem ostatnio AIPA II z CP z ekstraktów na US-04 zjechało mi do 2-2,5blg i przy tej goryczce jaka w niej panuje ciut właśnie brakuje mi slodowosci. Więc może na tym przykładzie co według Was lepiej załatwi sprawę zmiana drożdży na M15 czy ksylitol. Dziś chcę zamówić składniki więc do wieczora musze tę sprawę rozstrzygnąć. Póki co myślałem więc o ekstrakcie 2*1,7kg+0,6kg mam w domu(powinno dać ok 14blg), 150g mosaic w granulacie i drożdże M15. Czy może lepiej US-05/04 + ksylitol?

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #6
            Nie mam pewności, bo nigdzie nie znalazłem u źródeł procesu produkcji ekstraktu, ale jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że słód zacierany jest "na wytrawnie" - potem brzeczka do wyparek i ekstrakt gotowy. Nie sądzę żeby taki, np. WES bawił się w programy zacierania (ale mogę być omylny). Kolega powyżej napisał żeby walnąć szklankę ksylitolu na 20l brzeczki -hmm....odważnie. Ja bym proponował rozpuścić 10g/l wody i sprawdzić organoleptycznie jak intensywną słodycz odczujesz.

            Dodawałem ksylitol do piwa wiśniowego, żeby złagodzić kwaśność i 20g/20l już było ilością zadowalającą.

            Comment

            • jancewicz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.09
              • 34

              #7
              ja bym z drożdżami nie eksperymentował i zrobił na zaufanych US-05 / S-04. Daj pół szklanki ksylitolu (wg mnie trochę za mało ale to już sam ocenisz i w przyszłości zrobisz po siebie). Uzależnił bym to jeszcze od poziomu IBU jaki zamierzasz osiągnąć - nie podałeś schematu chmielenia tym Mosaikiem. Im większa goryczka tym oczywiście więcej słodowości dla zachowania balansu.
              Inną opcją było by dodanie tych 0,6kg ekstraktu... może wystarczy

              Comment

              • mikas86
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.08
                • 38

                #8
                Dobra więc tak. Używając Us-04 i 4kg ekstraktu spodziewam się efektu takiego jak w poprzednim piwie czyli dość wytrawnego(z tego co pamietam w zestawie na AIPA II było ok 5kg ekstraktu dało to 16blg i jest zbyt wytrawne przy odfermentowaniu do 2blg) Tym bardziej przy 14blg pewnie będzie jeszcze bardziej. Ok spróbuję z ksylitolem. Mam jeszcze kilka butelek tej AIPy więc po próbuje rozpuszczajac w niej ksylitol i policze ile potrzeba na warke. Dzięki wszystkim za rady mam nadzieję że za parę lat też będę mógł komuś coś podpowiedzieć
                Aaa jeszcze... Kiedy rozpuszczać ksylitol w brzeczce? Po chmieleniu jeszcze na gorąco będzie ok?
                Last edited by mikas86; 2016-12-16, 17:30.

                Comment

                • jancewicz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.09
                  • 34

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikas86 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dobra więc tak. Używając Us-04 i 4kg ekstraktu spodziewam się efektu takiego jak w poprzednim piwie czyli dość wytrawnego(z tego co pamietam w zestawie na AIPA II było ok 5kg ekstraktu dało to 16blg i jest zbyt wytrawne przy odfermentowaniu do 2blg) Tym bardziej przy 14blg pewnie będzie jeszcze bardziej. Ok spróbuję z ksylitolem. Mam jeszcze kilka butelek tej AIPy więc po próbuje rozpuszczajac w niej ksylitol i policze ile potrzeba na warke. Dzięki wszystkim za rady mam nadzieję że za parę lat też będę mógł komuś coś podpowiedzieć
                  Aaa jeszcze... Kiedy rozpuszczać ksylitol w brzeczce? Po chmieleniu jeszcze na gorąco będzie ok?
                  daj na jakieś ostatnie 5/10 minut gotowania

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X