Dzis mija 4 dzien od nastawienia i nie pracuje. Piwo to silesian porter z brewkitu, 26 litrow, do tego 2 kg cukru 0.5 kg dekstrozy, slod jeczmieny z puszki. Blg okolo 15. Drozdze rozpuszczone w 28 stopniach moczyly sie 6 godzin. Dodane przy temp ok 20 stopni teraz ma okolo 16. Woda w rurce kekko wypchnieta ale stoi w miejscu. Teraz (po czterech dobach prawie) blg ok 14. Nie czuc zepsucia. Slodkie, bardzo lekko musujace. Czy to mozliwe ze to tak wolny proces?
Piwo nie pracuje
Collapse
X
-
Na stronie gozdawy piszą że w zestawie sa hybrydowe drożdże gorne które pracują z szybkością zależna od temp im niżej tym dłużej. Jeśli blg spada to na pewno fermentuje. Może daj fermentor w cieplejsze miejsce, wtedy pewnie pójdzie z kopyta ale pytanie jak to wpłynie na smak -
Ok dzieki za podpowiedz. Dzis rano przestawilem fermentator w troche cieplejsze miejsce. Moze jak drozdze sie troche pobudza i namnoza to odstawie spowrotem w chlodniejsze miejsce zeby nie zepsuc smaku. Producent twierdzi ze moga pracowac nawet przy 13 stopniach.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment