Piwo nie pracuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MonkAllen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 2

    #1

    Piwo nie pracuje

    Dzis mija 4 dzien od nastawienia i nie pracuje. Piwo to silesian porter z brewkitu, 26 litrow, do tego 2 kg cukru 0.5 kg dekstrozy, slod jeczmieny z puszki. Blg okolo 15. Drozdze rozpuszczone w 28 stopniach moczyly sie 6 godzin. Dodane przy temp ok 20 stopni teraz ma okolo 16. Woda w rurce kekko wypchnieta ale stoi w miejscu. Teraz (po czterech dobach prawie) blg ok 14. Nie czuc zepsucia. Slodkie, bardzo lekko musujace. Czy to mozliwe ze to tak wolny proces?
  • mikas86
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.08
    • 38

    #2
    Na stronie gozdawy piszą że w zestawie sa hybrydowe drożdże gorne które pracują z szybkością zależna od temp im niżej tym dłużej. Jeśli blg spada to na pewno fermentuje. Może daj fermentor w cieplejsze miejsce, wtedy pewnie pójdzie z kopyta ale pytanie jak to wpłynie na smak

    Comment

    • MonkAllen
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.12
      • 2

      #3
      Ok dzieki za podpowiedz. Dzis rano przestawilem fermentator w troche cieplejsze miejsce. Moze jak drozdze sie troche pobudza i namnoza to odstawie spowrotem w chlodniejsze miejsce zeby nie zepsuc smaku. Producent twierdzi ze moga pracowac nawet przy 13 stopniach.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 16:05
      • dadek
        Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
        dadek
        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
        2023-06-30, 00:55
      • Piotr7
        drożdże dla początkującego
        Piotr7
        Witam!
        Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
        Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
        2024-12-09, 13:24
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • etman
        Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
        etman
        Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
        White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

        Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
        2024-11-23, 18:56
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...