Dzis mija 4 dzien od nastawienia i nie pracuje. Piwo to silesian porter z brewkitu, 26 litrow, do tego 2 kg cukru 0.5 kg dekstrozy, slod jeczmieny z puszki. Blg okolo 15. Drozdze rozpuszczone w 28 stopniach moczyly sie 6 godzin. Dodane przy temp ok 20 stopni teraz ma okolo 16. Woda w rurce kekko wypchnieta ale stoi w miejscu. Teraz (po czterech dobach prawie) blg ok 14. Nie czuc zepsucia. Slodkie, bardzo lekko musujace. Czy to mozliwe ze to tak wolny proces?
Piwo nie pracuje
Collapse
X
-
Na stronie gozdawy piszą że w zestawie sa hybrydowe drożdże gorne które pracują z szybkością zależna od temp im niżej tym dłużej. Jeśli blg spada to na pewno fermentuje. Może daj fermentor w cieplejsze miejsce, wtedy pewnie pójdzie z kopyta ale pytanie jak to wpłynie na smak
-
-
Ok dzieki za podpowiedz. Dzis rano przestawilem fermentator w troche cieplejsze miejsce. Moze jak drozdze sie troche pobudza i namnoza to odstawie spowrotem w chlodniejsze miejsce zeby nie zepsuc smaku. Producent twierdzi ze moga pracowac nawet przy 13 stopniach.
Comment
-
Comment