Dekantowanie - drożdże Safale K-97

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #1

    Dekantowanie - drożdże Safale K-97

    Cześć,

    pierwszy raz użyłem drożdży K-97 (Koelsch) i w związku z tym zastanawiam się jak to sprawnie dekantować (zlewanie na cichą). Mało tego że piana nie opada to pierwszy raz widzę taką ilość drożdży leżącą na pianie.

    Czy warto dzisiaj zebrać całą pianę łyżką i poczekać z dekantowaniem do jutra? Tak żeby to co dziś zbełtam opadło.

    Czy też nie zawracać sobie tym głowy bo w czasie zlewania piana siądzie na ściankach fermentora? Chociaż nie sądzę bo na prawdę tych drożdży jest tam od groma.

    Pytanie do tych co już używali tych drożdży.

    Z góry dziękuję.
    MT
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #2
    Hej.
    Jak długo trwała burzliwa?

    Jaka była temp. podczas burzliwej?

    Pomimo tego , że producent podaje flokulację wysoką to nie jest ona tak wysoka jak oczekuje konsument

    Comment

    • malpitrzon
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.07
      • 33

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto
      Hej.
      Jak długo trwała burzliwa?

      Jaka była temp. podczas burzliwej?

      Pomimo tego , że producent podaje flokulację wysoką to nie jest ona tak wysoka jak oczekuje konsument
      - W piątek będzie 12 dni burzliwej (instrukcja mówi o około 10 dniach), w czwartek było 6,5 Brix
      - Drożdże potrzebują 15-20*C, instrukcja mówi 16-18*C, utrzymałem to w granicach 16-17,5

      Pierwszy raz wyszło mi lepiej niż instrukcja mówi - 14 zamiast 11 Brix, ale pierwszy raz używam refraktometru więc może jakieś przekłamania się pojawiły - nie mam czym skalibrować ale na kranówce pokazuje 0,0 Brix.

      Planuję w piątek po pracy zebrać pianę a w sobotę rano przelać na cichą.

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #4
        Tak to w warzeniu bywa że "praktika jebiot teoriu". Moja sugestia: fermentowałeś w dolnej granicy-przetrzymaj kilka dni dłużej niż mówi instrukcja (nic tragicznego się nie stanie), mierz odfermentowanie ( bo na chwilę obecną jest jeszcze niskie), potem przelew na cichą.

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Wprawdzie temat juz historyczny... U mnie K-97 trzymaly sie dlugo na powierzchni, osiadly kompletnie po ok. 3 tygodniach.
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          • malpitrzon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.07
            • 33

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sredstvom
            Wprawdzie temat juz historyczny... U mnie K-97 trzymaly sie dlugo na powierzchni, osiadly kompletnie po ok. 3 tygodniach.
            Nie mam swoich notatek pod ręką ale na burzliwej trzymałem coś koło 18 dni, dopiero wtedy zaczęło się w jednym miejscu pokazywać lustro i to dlatego, że kilka dni wcześniej robiłem tam dziurę żeby wziąć próbkę, w czasie dekantowania piana ładnie zaczęła obklejać ścianki a jak zlewałem ostatni litr to już cała piana była na ściankach (oczywiście nie była już tak obfita jak 12 dnia). Ale piwo klarowne raczej nie będzie, w weekend będę robił rozlew.

            Comment

            • sredstvom
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.10
              • 362

              #7
              Ja wyrzuce na ostatnie 2 dni na balkon na cold crashing, zobaczymy jakie efekty beda. Poki co trzymam w ok. 10-12 stopniach w styropianie.
              Czy napija sie panowie piweczka?

              Comment

              • malpitrzon
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2016.07
                • 33

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sredstvom
                Ja wyrzuce na ostatnie 2 dni na balkon na cold crashing, zobaczymy jakie efekty beda. Poki co trzymam w ok. 10-12 stopniach w styropianie.
                Jak to 10-12? Mówisz o K-97? One chyba powinny być w temp. 15-20?

                Edit:

                Dobra, chyba zrozumiałem o co chodzi

                Edit2:

                Jedak nie rozumiem, myślałem, że na 2 ostatnie dni chcesz dać niższą temp. ale z tego co rozumiem od początku trzymasz je w 10-12? To nie za mało?
                Ostatnia zmiana dokonana przez malpitrzon; 2017-01-04, 15:30.

                Comment

                • sredstvom
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2015.10
                  • 362

                  #9
                  3 tygodnie w 14-15 wystarczylo, piwo jest przefermentowane na sicher. Teraz sie klaruje. A na koniec cold crush
                  Czy napija sie panowie piweczka?

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                    darekd
                    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                    Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                    ...
                    2023-02-07, 23:16
                  • darekd
                    Bernard, Extra hořký ležák 12%
                    darekd
                    Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

                    12% ekstr.
                    5% alk.
                    60 IBU

                    Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

                    Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
                    Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
                    2024-11-22, 01:28
                  • dadek
                    Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                    dadek
                    Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                    2024-04-13, 01:37
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 20:57
                  • dadek
                    Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
                    dadek
                    W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
                    Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
                    2023-09-07, 00:42
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...