Pierwsza warka i pierwsze chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubekpiwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 2

    Pierwsza warka i pierwsze chmielenie

    Witam
    Zaczynam się szykować do swojego pierwszego warzenia piwa z brewkit'a. Styl jaki sobie wybrałem to Brown Ale z Mangrove Jack's z dodatkiem ekstraktu słodowego. Do tego mam dokupiony też chmiel aromatyczny Golding. Rodzą się w związku z tym moje pytania, na które nie potrafiłem znaleźć jednakowej, satysfakcjonującej mnie odpowiedzi:
    1. Chmielenie po zagotowaniu ekstraktu, czy wrzucić chmiel w formie granulek luzem, czy użyć jakiejś pończochy/gazy? Czy to jakoś wpłynie na jakość nachmielenia na aromat ?
    2. Chmielenie na zimno, jaka jest pewność, że po wrzuceniu granulek chmielu, opadną one i nie będzie konieczna dodatkowa filtracja i piwo nie wyjdzie ekstra mętne ?
    3. Jeśli ktoś wie jakie mniej więcej ilości użyć, byłbym wdzięczny za sugestie, tak samo jeśli ktoś ma sprawdzone przepisy i zna jakieś inne warte aplikacji dodatki
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Witaj, wszystko co potrzebujesz jest zawarte w linkach w moim podpisie. Miłego czytania.
    Twoje
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • piotr7404
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 23

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubekpiwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam
      Zaczynam się szykować do swojego pierwszego warzenia piwa z brewkit'a. Styl jaki sobie wybrałem to Brown Ale z Mangrove Jack's z dodatkiem ekstraktu słodowego. Do tego mam dokupiony też chmiel aromatyczny Golding. Rodzą się w związku z tym moje pytania, na które nie potrafiłem znaleźć jednakowej, satysfakcjonującej mnie odpowiedzi:
      1. Chmielenie po zagotowaniu ekstraktu, czy wrzucić chmiel w formie granulek luzem, czy użyć jakiejś pończochy/gazy? Czy to jakoś wpłynie na jakość nachmielenia na aromat ?
      2. Chmielenie na zimno, jaka jest pewność, że po wrzuceniu granulek chmielu, opadną one i nie będzie konieczna dodatkowa filtracja i piwo nie wyjdzie ekstra mętne ?
      3. Jeśli ktoś wie jakie mniej więcej ilości użyć, byłbym wdzięczny za sugestie, tak samo jeśli ktoś ma sprawdzone przepisy i zna jakieś inne warte aplikacji dodatki
      Witam. Skoro masz brewkita to czemu chcesz jeszcze chmielić? Zazwyczaj brewkita są już nachmielone na 20 litrów piwa pomimo, że objętość puszki jest ze względów praktycznych na połowę tej ilości. Dlatego dodajesz ekstrakt.
      Ad 1: Ja chmiel w gramulkach dodaję luzem. Czytałem, że siateczki są raczej do szyszek.
      Ad 2: Myślę, że nie ma obawy. Najlepiej przed przelaniem brzeczki zamieszać ją. Wtedy wszystko osiądzie na dnie, na środku.
      Pozdrawiam

      Comment

      • kubekpiwa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.12
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr7404 Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam. Skoro masz brewkita to czemu chcesz jeszcze chmielić? Zazwyczaj brewkita są już nachmielone na 20 litrów piwa pomimo, że objętość puszki jest ze względów praktycznych na połowę tej ilości. Dlatego dodajesz ekstrakt.
        Ad 1: Ja chmiel w gramulkach dodaję luzem. Czytałem, że siateczki są raczej do szyszek.
        Ad 2: Myślę, że nie ma obawy. Najlepiej przed przelaniem brzeczki zamieszać ją. Wtedy wszystko osiądzie na dnie, na środku.
        Pozdrawiam
        Dzięki za odpowiedzi
        A dochmielić chciałem wyłącznie na aromat, na goryczkę nie, bo ponoć to bez sensu, ale nad aromatem chętnie popracuje

        Comment

        Przetwarzanie...
        X