Pierwsza warka i pierwsze chmielenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubekpiwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 2

    #1

    Pierwsza warka i pierwsze chmielenie

    Witam
    Zaczynam się szykować do swojego pierwszego warzenia piwa z brewkit'a. Styl jaki sobie wybrałem to Brown Ale z Mangrove Jack's z dodatkiem ekstraktu słodowego. Do tego mam dokupiony też chmiel aromatyczny Golding. Rodzą się w związku z tym moje pytania, na które nie potrafiłem znaleźć jednakowej, satysfakcjonującej mnie odpowiedzi:
    1. Chmielenie po zagotowaniu ekstraktu, czy wrzucić chmiel w formie granulek luzem, czy użyć jakiejś pończochy/gazy? Czy to jakoś wpłynie na jakość nachmielenia na aromat ?
    2. Chmielenie na zimno, jaka jest pewność, że po wrzuceniu granulek chmielu, opadną one i nie będzie konieczna dodatkowa filtracja i piwo nie wyjdzie ekstra mętne ?
    3. Jeśli ktoś wie jakie mniej więcej ilości użyć, byłbym wdzięczny za sugestie, tak samo jeśli ktoś ma sprawdzone przepisy i zna jakieś inne warte aplikacji dodatki
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Witaj, wszystko co potrzebujesz jest zawarte w linkach w moim podpisie. Miłego czytania.
    Twoje
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • piotr7404
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 23

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubekpiwa
      Witam
      Zaczynam się szykować do swojego pierwszego warzenia piwa z brewkit'a. Styl jaki sobie wybrałem to Brown Ale z Mangrove Jack's z dodatkiem ekstraktu słodowego. Do tego mam dokupiony też chmiel aromatyczny Golding. Rodzą się w związku z tym moje pytania, na które nie potrafiłem znaleźć jednakowej, satysfakcjonującej mnie odpowiedzi:
      1. Chmielenie po zagotowaniu ekstraktu, czy wrzucić chmiel w formie granulek luzem, czy użyć jakiejś pończochy/gazy? Czy to jakoś wpłynie na jakość nachmielenia na aromat ?
      2. Chmielenie na zimno, jaka jest pewność, że po wrzuceniu granulek chmielu, opadną one i nie będzie konieczna dodatkowa filtracja i piwo nie wyjdzie ekstra mętne ?
      3. Jeśli ktoś wie jakie mniej więcej ilości użyć, byłbym wdzięczny za sugestie, tak samo jeśli ktoś ma sprawdzone przepisy i zna jakieś inne warte aplikacji dodatki
      Witam. Skoro masz brewkita to czemu chcesz jeszcze chmielić? Zazwyczaj brewkita są już nachmielone na 20 litrów piwa pomimo, że objętość puszki jest ze względów praktycznych na połowę tej ilości. Dlatego dodajesz ekstrakt.
      Ad 1: Ja chmiel w gramulkach dodaję luzem. Czytałem, że siateczki są raczej do szyszek.
      Ad 2: Myślę, że nie ma obawy. Najlepiej przed przelaniem brzeczki zamieszać ją. Wtedy wszystko osiądzie na dnie, na środku.
      Pozdrawiam

      Comment

      • kubekpiwa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.12
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr7404
        Witam. Skoro masz brewkita to czemu chcesz jeszcze chmielić? Zazwyczaj brewkita są już nachmielone na 20 litrów piwa pomimo, że objętość puszki jest ze względów praktycznych na połowę tej ilości. Dlatego dodajesz ekstrakt.
        Ad 1: Ja chmiel w gramulkach dodaję luzem. Czytałem, że siateczki są raczej do szyszek.
        Ad 2: Myślę, że nie ma obawy. Najlepiej przed przelaniem brzeczki zamieszać ją. Wtedy wszystko osiądzie na dnie, na środku.
        Pozdrawiam
        Dzięki za odpowiedzi
        A dochmielić chciałem wyłącznie na aromat, na goryczkę nie, bo ponoć to bez sensu, ale nad aromatem chętnie popracuje

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
          darekd
          Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

          Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

          Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
          2022-06-24, 22:17
        • darekd
          Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
          darekd
          Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

          Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

          Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
          2022-06-24, 21:39
        • darekd
          Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
          darekd
          Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

          Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

          Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

          Aromat -...
          2022-06-24, 23:49
        • darekd
          Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Festbier Märzen
          darekd
          Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
          W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
          2024-12-27, 21:18
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...