Podczas dzisiejszej warki do zacierania użyłem 16l wody, pozniej wysładzanie 2x4l, a pomimo to na końcu otrzymałem 13 litrów brzeczki Podejrzewam, że utrata objętości nastąpiła podczas filtracji i wysładzania, po raz pierwszy korzystam z kadzi filtracyjnej, po filtracji słód był dosyć wilgotny, ale raczej nie lało się już zbyt z niego. Czy przed rozpoczęciem spuszczania brzeczki podczas filtracji oraz wysładzania trzeba odczekać dłużej niż 2-3 minuty (jak w moim przypadku)? I czy w słodzie mogło zostać aż 6 litrów wody (bo celowałem w 20l)? Gęstość była ok, chciałem 16 BLG, wyszło 16,5
Problem z wydajnością
Collapse
X
-
Na pewno należy poczekać na ułożenie się warstwy filtracyjnej. Ja czekam 20 - 30 minut i dopiero filtruję. Wydajność zależy m.in. od właściwego ześrutowania oraz od temperatury wody do wysładzania. W mojej ostatniej warce woda trochę przestygła i po warzeniu ekstrakt wskazywał 10 - 11 stopni BLG.
Comment
-
-
Dzięki za odpowiedzi! Tak, na pewno problemem było nie odczekanie tych 20-30 minut na ułożenie złoża oraz mimo wszystko za mało wody użyłem do wysładzania. Wczoraj zrobiłem kolejną warkę, póki mam czas, tym razem był to zestaw z Browamatora na 10l AIPA, tym razem co ciekawe wszystko odczekałem podczas filtacji jak Bóg przykazał, ale mimo że zestaw jest na 10l brzeczki 15,5 BLG, to podczas filtracji zaczęło lecieć 12 BLG, a po skończeniu filtracji wszystko miało ledwie 8 czy 9, więc musiałem to solidnie odparować, aż wyszło zaledwie 6l 16 BLG... Myślicie, że to przez jakiś błąd podczas zacierania? Uciekła mi temperatura? Utrzymywałem przez trochę ponad godzinę równo 66*, próba negatywna, więc sam nie wiem skąd taka niska gęstość...
Comment
-
-
W tej wczorajszej warce?
1. Zacieranie 3kg słodu w 9 litrach wody 60 min w 66*, pozytywna próba jodowa, więc potrzymałem jeszcze z 10min aż do negatywnej
2. Przeniesienie zacieru do kadzi filtracyjnej
3. Odczekanie 20-30 min, w międzyczasie puściłem podgrzewanie wody do wysładzania
4. Zwrócenie 2 litrów, filtracja, oczywiście kranik odkręcony na 50%
5. Wysładzanie 2 x 4,5l 76*C, za każdym razem odczekanie 20 minut na ułożenie złoża
6. Skończyłem wysładzać w momencie kiedy zaczęła lecieć brzeczka poniżej 2 BLG, no i wyszło ze 13l brzeczki 8 BLG...
Comment
-
-
Może się mylę ale wydaje mi się, że przyczyna może być w zbyt szybkiej filtracji i wysładzaniu. Ja swoją ostatnią warkę filtrowałem i wysładzałem szybciej, niż poprzednio i też wyszło mi 2 BLG mniej od zakładanej. Z tym, że ja wysładzam do ilości i nie robiłem już z tego problemu. Na razie piwo fermentuje, zobaczę co wyjdzie.
Comment
-
-
1. Tak, po 60 minutach nadal pozytywna, sam się zdziwiłem... Ale po 10 minutach już było ok.
2. Fakt, zapomniałem schłodzić tę próbkę... Jak duża mogła być różnica w pomiarach?
3. Brzeczka przednia miała 12 BLG, natomiast po zakończeniu wysładzania całość miała 8.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Buzz11 Wyświetlenie odpowiedzi2. Fakt, zapomniałem schłodzić tę próbkę... Jak duża mogła być różnica w pomiarach?
Comment
-
Comment