Problem z wydajnością

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Buzz11
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 18

    Problem z wydajnością

    Podczas dzisiejszej warki do zacierania użyłem 16l wody, pozniej wysładzanie 2x4l, a pomimo to na końcu otrzymałem 13 litrów brzeczki Podejrzewam, że utrata objętości nastąpiła podczas filtracji i wysładzania, po raz pierwszy korzystam z kadzi filtracyjnej, po filtracji słód był dosyć wilgotny, ale raczej nie lało się już zbyt z niego. Czy przed rozpoczęciem spuszczania brzeczki podczas filtracji oraz wysładzania trzeba odczekać dłużej niż 2-3 minuty (jak w moim przypadku)? I czy w słodzie mogło zostać aż 6 litrów wody (bo celowałem w 20l)? Gęstość była ok, chciałem 16 BLG, wyszło 16,5
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    #2
    ja zacieram zawsze w 15 l wody a wysładzam 2 x po 10 l, później chmielenie i zostaje mi ok. 19 - 20 litrów brzeczki

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      ta gęstość po wysładzaniu czy po gotowaniu?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Buzz11
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.10
        • 18

        #4
        Po gotowaniu, już brzeczka gotowa do nastawiania.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Ja czekam dłużej na ułożenie złoża. Jak długo trwała filtracja? Gotowy zestaw?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • piotr7404
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.10
            • 23

            #6
            Na pewno należy poczekać na ułożenie się warstwy filtracyjnej. Ja czekam 20 - 30 minut i dopiero filtruję. Wydajność zależy m.in. od właściwego ześrutowania oraz od temperatury wody do wysładzania. W mojej ostatniej warce woda trochę przestygła i po warzeniu ekstrakt wskazywał 10 - 11 stopni BLG.

            Comment

            • Buzz11
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.10
              • 18

              #7
              Dzięki za odpowiedzi! Tak, na pewno problemem było nie odczekanie tych 20-30 minut na ułożenie złoża oraz mimo wszystko za mało wody użyłem do wysładzania. Wczoraj zrobiłem kolejną warkę, póki mam czas, tym razem był to zestaw z Browamatora na 10l AIPA, tym razem co ciekawe wszystko odczekałem podczas filtacji jak Bóg przykazał, ale mimo że zestaw jest na 10l brzeczki 15,5 BLG, to podczas filtracji zaczęło lecieć 12 BLG, a po skończeniu filtracji wszystko miało ledwie 8 czy 9, więc musiałem to solidnie odparować, aż wyszło zaledwie 6l 16 BLG... Myślicie, że to przez jakiś błąd podczas zacierania? Uciekła mi temperatura? Utrzymywałem przez trochę ponad godzinę równo 66*, próba negatywna, więc sam nie wiem skąd taka niska gęstość...

              Comment

              • piotr7404
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.10
                • 23

                #8
                Czy możesz opisać cały proces etapami? To znaczy co dokładnie robiłeś, ile czasu trwał każdy etap, w jakiej temperaturze? A czy filtrację i wysładzanie nie przeprowadzałeś zbyt szybko?

                Comment

                • Buzz11
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.10
                  • 18

                  #9
                  W tej wczorajszej warce?
                  1. Zacieranie 3kg słodu w 9 litrach wody 60 min w 66*, pozytywna próba jodowa, więc potrzymałem jeszcze z 10min aż do negatywnej
                  2. Przeniesienie zacieru do kadzi filtracyjnej
                  3. Odczekanie 20-30 min, w międzyczasie puściłem podgrzewanie wody do wysładzania
                  4. Zwrócenie 2 litrów, filtracja, oczywiście kranik odkręcony na 50%
                  5. Wysładzanie 2 x 4,5l 76*C, za każdym razem odczekanie 20 minut na ułożenie złoża
                  6. Skończyłem wysładzać w momencie kiedy zaczęła lecieć brzeczka poniżej 2 BLG, no i wyszło ze 13l brzeczki 8 BLG...

                  Comment

                  • piotr7404
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.10
                    • 23

                    #10
                    Może się mylę ale wydaje mi się, że przyczyna może być w zbyt szybkiej filtracji i wysładzaniu. Ja swoją ostatnią warkę filtrowałem i wysładzałem szybciej, niż poprzednio i też wyszło mi 2 BLG mniej od zakładanej. Z tym, że ja wysładzam do ilości i nie robiłem już z tego problemu. Na razie piwo fermentuje, zobaczę co wyjdzie.

                    Comment

                    • Buzz11
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.10
                      • 18

                      #11
                      No ale przecież szybkość filtracji (chociaż chyba 20-30 min na ułożenie złoża to i tak wystarczająco) nie miała raczej wpływu na to, że na początku brzeczka i tak miała ledwie 12 BLG :P

                      Comment

                      • piotr7404
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2016.10
                        • 23

                        #12
                        Z opisu wynika, że zacieranie zrobiłeś ok. Przyznaję, że nie wiem, co mogło pójść nie tak

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #13
                          Pozytywna po 60 min? Blg mierzysz w 20'C? Brzeczka przednia 12 blg?
                          Last edited by anteks; 2016-12-30, 19:41.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Buzz11
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.10
                            • 18

                            #14
                            1. Tak, po 60 minutach nadal pozytywna, sam się zdziwiłem... Ale po 10 minutach już było ok.
                            2. Fakt, zapomniałem schłodzić tę próbkę... Jak duża mogła być różnica w pomiarach?
                            3. Brzeczka przednia miała 12 BLG, natomiast po zakończeniu wysładzania całość miała 8.

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Buzz11 Wyświetlenie odpowiedzi
                              2. Fakt, zapomniałem schłodzić tę próbkę... Jak duża mogła być różnica w pomiarach?
                              Jeśli mierzyłeś w temp. zacieranie to 4,6 Blg

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X