Posmak drożdży i fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Adin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 6

    #1

    Posmak drożdży i fermentacja burzliwa

    Witam, mam pytanie odnośnie fermentacji burzliwej. Moje Pale Ale fermentuje już 8 dzień, na początku areometr wykazał 14 BLG, po 6 dniach było 5,5, a dziś jest 4,5. Piany na górze brzeczki już nie ma, natomiast cały czas w rurce bulgocze (około 4-5 razy ma minutę), a brzeczka zaczyna mieć posmak drożdżowy czy mimo wszystko zlewać na cichą czy poczekać jeszcze parę dni? Osobiście najbardziej martwi mnie smak drożdży... To moja pierwsza warka, więc w tej branży dopiero raczkuję
  • piotr7404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 23

    #2
    Smak? Czyli próbowałeś?

    Comment

    • Adin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 6

      #3
      Owszem, kiedy pobrałem próbkę do badania cukru to już jej nie wlewałem do fermentatora tylko skonsumowałem

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Napisz jeszcze jaki zasyp, drożdże i coś o zacieraniu to będzie można coś więcej powiedzieć. Ogólnie to odfermentowanie z 14 do 4,5 już kwalifikuje piwo do rozlewu, ale dla pewności potrzymaj do momentu aż blg przestanie spadać.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2016-12-29, 20:32.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • Adin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.09
          • 6

          #5
          Zasyp Pale Ale, zacierane w 66-68 stopniach, drożdże S-04 i... cały czas mocno bulgocze

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Poczekaj jeszcze parę dni. W jakiej temperaturze fermentuje?
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Adin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.09
              • 6

              #7
              Na termometrze są 23 stopnie

              Comment

              • szalkos
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.01
                • 14

                #8
                Masz za wysoką temperaturę. Ja zrobiłem ten błąd w moim pierwszym ipa, fermentowalem po prostu w pokoju kolo 23-24 stopni i wyszło straszne, bardzo drożdżowe, niesmaczne. Od kiedy pilnuje temperatury kolo 16-18 stopni nie mam tego problemu.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • krzysztoft
                  fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                  krzysztoft
                  Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                  2019-04-01, 00:18
                • Magyars
                  Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                  Magyars
                  Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                  50% słód pszeniczny
                  50% słód pilzeński
                  Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                  Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                  BLG początkowe...
                  2019-12-17, 08:06
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Kamil97
                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                  Kamil97
                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                  2023-04-05, 16:59
                • darekd
                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                  darekd
                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                  2024-07-21, 23:26
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...