Posmak drożdży i fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Adin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 6

    Posmak drożdży i fermentacja burzliwa

    Witam, mam pytanie odnośnie fermentacji burzliwej. Moje Pale Ale fermentuje już 8 dzień, na początku areometr wykazał 14 BLG, po 6 dniach było 5,5, a dziś jest 4,5. Piany na górze brzeczki już nie ma, natomiast cały czas w rurce bulgocze (około 4-5 razy ma minutę), a brzeczka zaczyna mieć posmak drożdżowy czy mimo wszystko zlewać na cichą czy poczekać jeszcze parę dni? Osobiście najbardziej martwi mnie smak drożdży... To moja pierwsza warka, więc w tej branży dopiero raczkuję
  • piotr7404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 23

    #2
    Smak? Czyli próbowałeś?

    Comment

    • Adin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 6

      #3
      Owszem, kiedy pobrałem próbkę do badania cukru to już jej nie wlewałem do fermentatora tylko skonsumowałem

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Napisz jeszcze jaki zasyp, drożdże i coś o zacieraniu to będzie można coś więcej powiedzieć. Ogólnie to odfermentowanie z 14 do 4,5 już kwalifikuje piwo do rozlewu, ale dla pewności potrzymaj do momentu aż blg przestanie spadać.
        Last edited by Jimmy_jb; 2016-12-29, 20:32.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • Adin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.09
          • 6

          #5
          Zasyp Pale Ale, zacierane w 66-68 stopniach, drożdże S-04 i... cały czas mocno bulgocze

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Poczekaj jeszcze parę dni. W jakiej temperaturze fermentuje?
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Adin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.09
              • 6

              #7
              Na termometrze są 23 stopnie

              Comment

              • szalkos
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.01
                • 14

                #8
                Masz za wysoką temperaturę. Ja zrobiłem ten błąd w moim pierwszym ipa, fermentowalem po prostu w pokoju kolo 23-24 stopni i wyszło straszne, bardzo drożdżowe, niesmaczne. Od kiedy pilnuje temperatury kolo 16-18 stopni nie mam tego problemu.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X