Witam, mam pytanie odnośnie fermentacji burzliwej. Moje Pale Ale fermentuje już 8 dzień, na początku areometr wykazał 14 BLG, po 6 dniach było 5,5, a dziś jest 4,5. Piany na górze brzeczki już nie ma, natomiast cały czas w rurce bulgocze (około 4-5 razy ma minutę), a brzeczka zaczyna mieć posmak drożdżowy czy mimo wszystko zlewać na cichą czy poczekać jeszcze parę dni? Osobiście najbardziej martwi mnie smak drożdży... To moja pierwsza warka, więc w tej branży dopiero raczkuję
Posmak drożdży i fermentacja burzliwa
Collapse
X
-
Napisz jeszcze jaki zasyp, drożdże i coś o zacieraniu to będzie można coś więcej powiedzieć. Ogólnie to odfermentowanie z 14 do 4,5 już kwalifikuje piwo do rozlewu, ale dla pewności potrzymaj do momentu aż blg przestanie spadać.Last edited by Jimmy_jb; 2016-12-29, 20:32.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Masz za wysoką temperaturę. Ja zrobiłem ten błąd w moim pierwszym ipa, fermentowalem po prostu w pokoju kolo 23-24 stopni i wyszło straszne, bardzo drożdżowe, niesmaczne. Od kiedy pilnuje temperatury kolo 16-18 stopni nie mam tego problemu.
Comment
-
Comment