APA- Chmielenie+kilka pytań.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qvrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 3

    APA- Chmielenie+kilka pytań.

    Z góry przepraszam ze pewnie kolejny temat z podobnym pytaniem, ale kto pyta nie błądzi . Mam zamiar uwarzyć APA, składniki poniżej.



    Warka 20l



    Słody:

    Karmelowy jasny 0,25kg

    Pale Ale 5kg



    Chmiele:

    Enigma 50g

    Mosaic 50g

    Citra 50g



    Drożdże:

    Safale S-04



    Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy goryczka) i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnych' aromatów z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całość w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi



    Pozdrawiam!
Przetwarzanie...
X