Z góry przepraszam ze pewnie kolejny temat z podobnym pytaniem, ale kto pyta nie błądzi . Mam zamiar uwarzyć APA, składniki poniżej.
Warka 20l
Słody:
Karmelowy jasny 0,25kg
Pale Ale 5kg
Chmiele:
Enigma 50g
Mosaic 50g
Citra 50g
Drożdże:
Safale S-04
Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy goryczka) i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnych' aromatów z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całość w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam!
Warka 20l
Słody:
Karmelowy jasny 0,25kg
Pale Ale 5kg
Chmiele:
Enigma 50g
Mosaic 50g
Citra 50g
Drożdże:
Safale S-04
Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy goryczka) i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnych' aromatów z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całość w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam!