Właśnie warze kolejną warke i podczas zacierania na 62 stopniach zepsuł mi się termometr. Jest święto wiec nie jestem w stanie go dzisiaj kupić. Jak wyjść z tej sytuacji? Proszę bardzo o pomoc kogoś doświadczonego.
Proszę o szybką poradę! Zepsuty termometr podczas zacierania
Collapse
X
-
Przytrzymałem 1,5 h, wciąż pozytywna proba jodowa więc niestety zacier poleciał do kibla... Chciałem robić CDA z 200 gramami chmielu, szkoda mi było kasy żeby ryzykować może wyjdzie może nie. Po prostu straciłem 40 zł przez ten je**** termotetr... Nie wiem nawet na jaką pomoc liczyłem, temat pisany w afekcie. Dzięki chłopaki za odpowiedzi tak czy inaczej.Last edited by szalkos; 2017-01-06, 12:52.
Comment
-
-
Już po ptokach ale w podobnej sytuacji znaleźć w sieci kalkulator ile dolać wrzątku zakładając, ze masz 60*C albo trzeba dekokcyjnie pojechać dalej z zacierem, zakładając że pierwsza półka (62*C) już zrobiona."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Last edited by anteks; 2017-01-06, 15:19.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Anteks, to jest mój kolejny wniosek, nie żałować kasy na odrobinę lepszy sprzęt. Takie pierdoły jak mieszadło, miałem plastikowe za 12 zł, pękło mi przy ostatniej warce, też był duży problem. Warto trochę zainwestować dla spokoju i wygody. Termometr zamówiłem:
Sklep oferujący aparaturę pomiarową, systemy pomiarowe i monitorowania oraz usługi wzorcowania przyrządów pomiarowych. Wejdź i sprawdź!
+ analogowy w zapasie
Comment
-
Comment