Problem z określeniem wydajności

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Furmuss
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 1

Problem z określeniem wydajności

Witam!

W piątek uwarzyłem pierwszą warkę według swojej receptury. Wcześniej popełniłem kilka warek, ale wszystkie były z gotowych zestawów. Przy układaniu receptury korzystałem z programu Beersmith2. Ustawiłem wydajność zacierania na 75% (z tego co pamiętam zestawy też były na taką wydajność i Blg zawsze wychodziło mi takie, jakie miało było zamierzone). Warka miała mieć 27 litrów 12-13 Blg. Program wyliczył mi 6 kg słodów na warkę 27 litrów (12,8 Blg). Po wysładzaniu wyszło mi 30 litrów 14 Blg a po gotowaniu około 27 litrów 16 Blg... Zdecydowanie za dużo bo miała być lekka amerykańska pszenica... Czy Beersmith jakoś inaczej liczy wydajność? Na forum znalazłem jeszcze taki wzór na obliczanie ilości potrzebnego słodu:

(x * y)/1.05/z = BLG

x- słody w kg
    y - zakładana wydajność
    z - obj. brzeczki w L

(6*75)/1.05/27= 15,9 Blg

Czyli według tego wzoru wyszło tak jak w rzeczywistości. Gdy w programie uzupełniłem otrzymaną wielkość warki (27L) i Blg końcowe (16) to wyliczył mi wydajność 95%, więc coś nie tak. Może trzeba pozmieniać coś w ustawieniach? Miał ktoś taki problem?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Ja ustawiam sobie w Beersmith wydajność wg tego co uzyskałem w ostatnich kilku warkach biorąc poprawkę na planowane blg piwa - bo przy mocniejszych wydajność jest trochę niższa. Dopasuj w opcjach schemat zacierania i sprzęt.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

Przetwarzanie...
    X