Problem z refermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarcasS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 5

    #1

    Problem z refermentacją

    Witam, warzyłem swoje pierwsze piwo, było to Pale Ale z Black Rocka (brew kit). Wszystko szło dobrze, piwo odefermentowało do 3 blg, zaczekałem jeszcze dzień i zabutelkowałem. Do refermentacji użyłem dropsów Muntons. Wszystkie butelki szczelnie zamknięte. Po tygodniu otwieram na próbę, a tu nie ma gazu(((

    co się mogło stać i czy mogę to jeszcze jakoś naprawić?
  • CarcasS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 5

    #2
    tak teraz o tym myśle to... Piwo od razu po zabutelkowaniu wyniosłem do piwnicy, a to był czas z super mrozami i było tak zimno.
    Możliwe że drożdze nie ruszyły bo była zbyt niska temp i mi nie nagazowały piwa?

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #3
      Wstaw na tydzień do temp. pokojowej. Temperatura to jedno, ale dropsy mogły się nie do końca rozpuścić.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • CarcasS
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.12
        • 5

        #4
        Działa!!! Piwo nagazowane, dziękuje za pomoc

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Browarowerowy
          Nachmielone dropsy do refermentacji.
          Browarowerowy
          Cześć. Własnie dołączyłem do przygody piwowarstwa domowego i zamierzam w najbliższym czasie uwarzyć swoje pierwsze piwo (lager z brewkitu). Zamiast cukru używam przygotowanej z browamatora mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą. Dla nagazowania naszego lagera, dla wygody i może...
          2017-08-25, 18:21
        • XboXC
          Rozlew refermentacja a temperatura
          XboXC
          Witam.
          Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

          Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
          Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

          Jeśli tak to co w sytuacji...
          2017-02-28, 21:00
        • JonI
          Refermentacja - temperatura
          JonI
          Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
          Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
          2018-01-04, 12:20
        • jendrush
          Refermentacja: muscovado?
          jendrush
          Czołem Szanowni,

          tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
          Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
          1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...
          2017-10-21, 14:43
        • darekd
          Pinta, Pinta Classics Doppelbock
          darekd
          Wraz z pierwszymi mrozami pojawił się dubeltowy koźlaczek z Pinty

          20% ekstr.
          i 8,7% alk.

          czyli dużo jak na styl bo jak pisałem tu:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...p=2329551#post...
          2022-11-21, 00:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...