Witam, jestem po 2 warzeniach z zacieraniem, piwo bajka , ale całość psuje mi osad w butelkach który się wytrąca. Cały proces zdaje się, że wykonałem dobrze przy drugiej warce starałem się bardziej niż przy pierwszej ale wyszło tak samo, i kurcze zawsze jak nalewam do szklanki muszę zostawić z 50 ml bo płyną farfocle, przypuszczam że to jeszcze drożdże. Proces filtracji ( rurka z oplotu) wykonana jak w książce pisze, po burzliwej zlane do drugiego baniaka ostrożnie, po cichej też ostrożnie przez wężyk, ale po kilku dniach w butelkach już widać na dnie osad, szkoda nawet tych 50ml ( ja wiem to nie trucizna ) ale na 40 butelkach to dwie w kanał !!!. macie jakieś porady ? będę wdzięczny
Osad w butelkach
Collapse
X
-
Osad na dnie z czasem robi się coraz bardziej zwarty. Jeśli trochę odczekasz straty przy opróżnianiu butelki będą mniejsze. Napisz proszę ile czasu trzymałeś na cichej i czy chmieliłeś na zimno.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
-
-
Następnym razem przetrzymaj dwa tygodnie na cichej. Jeśli jesteś w stanie, to polecam na dwa dni przed rozlewem schłodzić młode piwo do kilku stopni. Usypia to drożdże i przyśpiesza osadzanie na dnie fermentora.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Posiadanie piwa domowego bez osadu na dnie butelki jest niewykonalne. Po przelaniu do butelki drożdże dokonują tzw. refermentacji, czyli gazują oraz utrwalają piwo. Każdy angielski real ale i ale belgijski ma osad na dnie.
By mieć miej osadu na dnie, korzystaj z drożdży kłaczkujących. Oczywiście będzie to miało wpływ na profil piwa.
Nie panikuj, trzymaj piwa w chłodnym to ładnie Ci się osad zbije na dnie.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Da się, ale już trzeba by się bawić z pojemnikiem pod ciśnieniem np. Corneliusem/Pepsi i nalewaczką przeciwciśnieniową przy asyście zewnętrznego źródła CO2.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment